Kajakken op de Zuidlede en Moervaart

© Jan Pardon - Kajaktourtochten De toeristische troeven, maar vooral de 32 km vaarroute langsheen natuurreservaten (en gezellige horeca gelegenheden en het provinciaal domein Puyenbroek Wachtebeke) werden door de Provincie Oost - Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen verzameld en op een overzichtelijke wijze in kaart gebracht.

Kajakvaren op de Zuidlede en Moervaart fotografie: © Jan Pardon

Nieuwe steigers, een gedragskode (je bent hier in een natuurgebied - maar ook daarbuiten zijn ze nuttig en van toepassing ) parkeerplaatsen, vaarverbod (van 1 april tot 30 juni) in een broedgebied zijn de voornaamste elementen.

Je kan in een lus varen (tenminste buiten het broedseizoen) van 32 km. Nieuwe vaarmogelijkheden bieden zich aan op een comfortabele manier met kano steigers. Het parcours gedeeltelijk varen is OOK een goede optie.

De Zuidlede, wandelen in de natuur

Start- en eindpunt: Molenmuseum, Puyenbrug. Keerpunt: Eksaarde. Beperking: Volgende route (vanaf de Stenenbrug tot Eksaarde Dam) is onderhevig aan een vaarverbod, van 1 april tot 30 juni (drie maanden) vanwege het broedseizoen.

Dit riviertje is niet toegankelijk voor gemotoriseerde vaart. Er zit weinig stroming op het water en het waterpeil verschilt maximaal 20 tot 30 cm.

De Zuidlede is verbonden met de Moervaart en heeft 1 overdraagpunt aan het Molenmuseum, de Puyenbrug is namelijk te laag om onderdoor te varen. Dit is ook een uitstekende startplaats, met voldoende parkeermogelijkheid. In Eksaarde is het Veldcafé is een fijne gelegenheid om even uit te rusten op het terras of binnen, bij de haard te proeven van een heerlijke hutsepot. Dit is voor ons ook het keerpunt om voldoende versterkt de terugweg aan te vangen. (zo'n 15 km heen en terug tot het Molenmuseum)

Als je niet houdt van het waaien van de wind door de hoge populieren, als je allergisch bent aan stilte, als je absoluut niet wil varen in de schaduw, als je niet houdt van afwisselende landschappen en meanders, grote (ondiepe) plas, als je liever op groot stromend water vaart, geen gezelschap duldt van watervogels, moet je hier dus niet zijn.

Dit stukje natuur respecteren we met volle teugen, we leggen enkel aan bij steigers, laten de begroeiing gerust, varen langzaam en stil in de buurt van watervogels. In een boog ontwijken we de vislijnen en groeten iedereen langs de wal.

Van de Kalvebrug naar de Puyenbrug

Afstand: 15 km. Via de Moervaart de Zuidlede op... een puur kajakgebied. Start- en eindpunt: Kalvebrug te Wachtebeke. Duur van de tocht: plm. 3 uur Let op! Met eigen kano niet toegestaan in te stappen aan de Kalverbrug - zie bijschrijft vaarkaart..

Alternatief tijdens het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april tot 30 juni) kan je ook bij het Molenmuseum starten, maar dan wel in de richting van Mendonk, dus weg van het provinciaal domein.

Je vaart gedurende een vijftal kilometer in hetzelfde landschap als naar Eksaarde tot de 'monding' van de Zuidlede op de Moervaart. (ongeveer 1/3 van het stukje Molenmuseum - Eksaarde).

Hier kan je kiezen voor een stukje op de Moervaart naar Mendonk. Een paar peddelslagen links een aanlegplaats van een restaurant/café. Keer - en rustpunt van de verhuurboten. Een bocht van 90 ° verder kom je in de jachthaven van Mendonk en nog verder, onder de Bailey brug door, in de haven. Wat niet de bedoeling is.

We draaien de neuzen en varen terug, met op de Moervaart allerhande jachtjes. Aan de Overledebrug is het keerpunt en volgen het parcours richting Molenmuseum. Zo hebben we toch ook 15 km gevaren als alternatief doorheen het natuurgebied.

Kajakverhuur Vlaanderen

Kanoverhuur - kajakverhuur

Kamperen

Provinciaal domein Puyenbroeck
Puyenbrug 1A - 9185 Wachtebeke
tel :32 (0)9/3424217
fax :32 (0)9/3424259

Vaarkaart

Een officiële praktische kaart over dit vaargebied bestaat helaas niet meer maar gelukkig heeft "Trobken" een prima alternatief (ter indicatie) samengesteld en op zijn website paraat:

Kano en Kajaktrajectkaart Zuidlede en Moervaart © Trobken

Om teleurstelling te voorkomen: De kano-instapplaats nabij het Kanocenter aan de Kalverbrug is privé. Deze fantastische route hier starten met eigen materiaal is helaas niet toegestaan.

Noot: Sommige steigers zijn momenteel niet meer toegangelijk. In samenwerking met diverse partijen inventariseert Toerisme Oost Vlaanderen momenteel de steigers aan de route. Aanvullende informatie publiceren wij zodra bekend.

Parkeren

De parking nabij het zwembad aan het Provinciaal Domein Puyenbroeck blijkt de meest interessantste plaats om te parkeren met wagen en trailer.