Photography by FreerangerCanoe

Kanoweekend aan de Semois

Een uitnodiging van Bart en Emiel, de bouwers van prachtige houten rivierkano's, om deze herfst met een groep vaarders de Semois af te gaan zakken klinkt veelbelovend. Dat gaan we doen! Een traject wat we nog niet gevaren hebben, Tintigny-Herbeumont is de planning voor een heerlijk kanoweekend begin November.

kanokamperen Semois Met ons vieren verzamelen we vrijdagmorgen op camping le Canada in Chiny en maken, niet ver van het water, snel ons kwartier. Herman is vroeg opgestaan en heeft zijn Ally al in elkaar gestoken. Klaar voor het avontuur.

Tintigny - Chiny

Een rustig deel (plm. 26 kilometer) van de Semois. Kanovaren is hier enkel in de winter mogelijk bij voldoende debiet. Slechts één barrage op dit deel dus voor de duisternis invalt moeten we terug kunnen zijn aan de camping. Al snel blijkt dat er veel bevers actief zijn langs de oevers. Na een amper een uurtje varen het eerste oponthoud. Een omgeknaagde boom verspert ons de doorgang. Rechts nog nèt een kleine doorgang onder wat takken door. Zou dat lukken? Een zaagje zou wel handig zijn.

kanovaren bevers Na wat wrikken en worstelen druk ik de kano er nèt tussendoor. Niet iets voor de Ally, dat wordt overdragen door een flinke boskage met verse brandnetels. Geluk.. dat heb ik dan gemist We vinden nog twee versperringen op dit traject, bomen, prikeldraad, vislijnen.. Het is wel goed opletten hier. Na wat wikken en wegen schieten we een-voor-een met onze kano's over de barrage. Een mooie glijgoot, die ligt er niet voor niets toch? In het licht van de volle maan, dan weer voor, dan weer achter, vinden we onze weg op het laatste stuk door het bos. Af en toe opgeschrikt door een flinke klap op het water van een beverstaart.

kanovaren Semois barrage De Semois meandert hier door een prachtig afwisselende omgeving. Een fraai traject, èchte aanrader, maar volgende keer wat vroeger starten. Terug bij de tent snel wat hout op het vuur en lekker opwarmen. Het begint al aardig koud te worden deze tijd van het jaar.

Chiny - Florenville

Het avontuur van gisteren heeft er behoorlijk "ingehakt". Na kort overleg wordt gezamelijk besloten het geplande traject voor vandaag flink in te korten. Maar deze dag zal niet minder avontuurlijk verlopen. Het water voor de camping leent zich uitstekend om eens van kano en peddel te wisselen en de mooie nieuwe Abenaki rivierkano goed uit te proberen. Een idyllisch plekje aan de brug en prachtige lichtval. Perfect voor een uitgebreide fotoshoot.

Fotoshoot FreerangerCanoe Na een stevige lunch wordt het tijd voor de tocht. Ow! Dat hebben we nog niet gezien.. Watertrappelen.. Het begint al goed, toch maar even droge kleren aan voor we vertrekken? Herman en ik verkennen ondertussen de eerste barrage direct na de brug. Prachtig! Maar die dikke kei onderaan? De Ally en Abenaki worden overgedragen. We kunnen beginnen. Een mooi traject door het dal volgt. Genieten van fraaie rotspartijen, afwisselende doorkijkjes in prachtige herfstkleuren.

Semois kanovaren De rode vlag op een eilandje trekt de nieuwsgierigheid van onze tochtleiders. Even aanleggen? Herman en ik besluiten links langs te varen. Maar goed dat we beiden het keerwater indraaien. De nieuwe Abenaki blijkt ook zonder bemanning een prima rivierkano.. Tijd voor koffie en een snack om even op verhaal te komen. Voor ons eindpunt Florenville nog even spelen in de barrage aan de watermolen.
Een onvergetelijk kanotocht!

kanovaren Semois Chiny barrage

Praktisch:

Kamperen: Camping le Canada
Instappunt aan de brug in Tintingny
Uitstappunt aan de camping bij Florenville