Photography by FreerangerCanoe

Filevaren op de Lesse

8 april 2007 Prachtig weer voorspeld met de Paasdagen, dus waarom niet eens een ander plekje ontdekken in de Ardennen. Helaas blijkt bij aankomst dat de Lesse enkel bevaren mag worden over de 20 kilometer vanaf Houyet tot aan de Maas, Anseremme. Vanaf 31 maart tot 1 oktober is het gedeelte vanaf Han sur Lesse gesloten voor kanovaart. Ons blijkt ook snel waarom. 2e Paasdag is de Lesse letterlijk volgepropt met kajaks. De drie verhuurbedrijven hebben druk werk om alle dagjesmensen het water op te krijgen. Containers vol met kajaks worden dan ook aangesleept.

Gelukkig hebben we eerste Paasdag meer geluk. Vanaf het terras aan de camping genieten we van de enkelen die zojuist zijn vertrokken. Nogal wat onwennig in de kajak, slingerend op de stroom en met regelmaat tegen de hoge walkant vastlopend. Een groepje snorkelaars laat zich lekker afdrijven en geniet van al wat zich onder water afspeelt. Twee kajaks met proviand en bier varen mee. Dat wordt vast gezellig. Ook gezelligheid troef bij een groepje scouts die met een oude leger-rubberboot afvaren.

Tegen de middag besluiten wij ook maar eens onze canadees het water van de Lesse te gunnen. Rustig peddelen we door enkele kleine stroomversnellingen en genieten van de omgeving. Veel bomen zijn nog in knop, dus een wat andere kijk op het landschap, zo vroeg in het jaar. Tot aan Gendron blijft het lekker genieten van de rust en de kwetterende vogeltjes. Af en toe passeren we enkele genietende peddelaars aan de wal. De Lesse stroomt redelijk snel. Al na en goed uur komen we aan bij de brug in Gendron.

Mogelijkheid tot uitstappen is prima. Aan de rechterzijde is het rustig toeven, links, net na de brug, is het wat drukker. De friettent is open en heeft veel aanloop. Niet enkel via water maar ook wandelaars, ruiters en enkele automobilisten maken er een tussenstopje. Vanaf het perron komt een grote groep enthousiaste aspirant peddelaars aangewandeld. Zij hebben hun ticket in Anseremme gekocht om per kajak vanuit Gendron te vertrekken. De groep splitst zich naar respectievelijk de gele, blauwe en en rode kanoverhuurplaatsen. Glijgoten zijn prachtig aangelegd om de grote menigte in no-time het water op te krijgen.

We besluiten deze groep maar voor te blijven en pakken onze peddels om de laatste 10,5 kilometer af te leggen. Hoge rotspartijen wisselen het landschap af. Uitermate geschikt voor liefhebbers van abseilen. Na flink wat bochten en kleine stroomversnellinggen leggen we even aan bij een grasveld om te genieten van het prachtige uitzicht op het kasteel Walzin. Het kasteel ligt hoog boven de Lesse op een uitstekende rots. Vlak na het kasteel in de bocht ligt de eerste hoge dam. Vrij eenvoudig te nemen, links wat rustiger doorvaren. Rechts is jammer genoeg door enkele boomstammen de doorvaart belemmert. Dit is anders de perfecte plek om naar beneden te varen. Het water stroomt hier flink en je hebt iets meer water onder je kano. We blijven even "hangen" om het "stuntwerk" van de kajakers te aanschouwen. Prachtig spetterwerk en veel natte pakken ;-)

Bij Camping Villatoile aangekomen ligt de grootste dam. Er staat duidelijk aangegeven links door de geul te varen. Je hebt keus in twee. De meest linker is het meest veilig. Ik ga even rechtop om te kijken hoe het "eronder" uitziet. We besluiten de rechter van de twee door te varen, met risico op een nat pak. Even een "aanloopje" en hup, naar beneden. Prachtig! En nu rechtdoor! De punt van de canadees splijt de flinke golf onderaan de geul: peddelen! Casper krijgt het eerste water over zich heen en vangt het mooi voor ons op. Nu proberen de kanostoep aan de camping te bereiken. Dat is iets moeilijker dan gedacht. Het water stroomt flink. Maar we krijgen het toch voor elkaar.

Ook hier is het weer genieten van de "kunstemakers". Recht door de geul naar beneden en meteen liks of rechts af slaan. Ja, dat wíl wel, maar niet zonder dat je eerst de onderkant van je kajak boven hebt liggen. En dat is voor de meesten niet de bedoeling. Best leuk, al die capriolen. Alhoewel ik mij verbaas over het feit dat twee van de de drie verhuurders blijkbaar géén vest meegegeven. In dit soort situaties best wel noodzaak. En zeker met kinderen aan boord! uiteindelijk aangekomen in Anseremme maken we kennis met de enorme hoeveelheid kajaks die hier klaarliggen voor de verhuur in de zomermaanden. Verzekerd filevaren in die tijd lijkt me zo. In ieder geval hebben we genoten van de tocht, vroeg in het voorjaar nog te doen en zeker niet te druk, maar in de zomermaanden zul je ons hier niet treffen. Zoals het op een van de campings zo treffend wordt gezegd: "Busladingen vol met mensen komen hier naar toe om de Lesse af te varen" Ik geloof het!