Photography by FreerangerCanoe

De Semois van Poupehan tot Bohan

Helaas de verkeerde periode uitgekozen om met de kano een weekje te gaan genieten van de Belgische Ardennen. Het weer heb je helaas niet altijd voor het kiezen. Het lag in de bedoeling enkele dagen verschillende trajecten van de Semois te kanoën tot in Frankrijk. We hebben al verschillende kanotochten gemaakt van Florenville tot Dohan. Dit jaar weer eens een andere kanocamping uitgezocht: La Membrette in Membre, dicht bij de Franse grens. (update 2018: Camping gesloten) Een prachtige camping, lekker rustig in deze tijd van het jaar. Je kunt er prachtige wandeltochten ondernemen langs de oever van de Semois.

Een mooi plekje aan het begin van de camping biedt ons een fantastisch uitzicht over de Semois. Links de brug naar het dorpje Membre en rechts nu nog een mooie weide, die in het hoogseizoen gevuld zal staan met tenten. Overigens met dit weer, zes dagen regen, zou ik daar niet wilen staan, lekker drassig.

Toch maar een paar tochtjes gemaakt. De eerste tocht van Alle naar Membre. Het lijkt het wel of ik meer water in de kano heb dan eronder. Wat een buien. Gewoon niet leuk meer. Dan laat de zon zich zien en besluit ik van Membre naar Bohan te varen. Ik had m'n Prijon mee, dus die mocht er ook even aan geloven. Hier zit een spatzeil bij dus, minder kans op water in de kajak, dacht ik zo.

Een ruim uurtje rustig peddelen en ik ben in Bohan, net op tijd onder de brug voor de zoveelste stortbui. De Semois is hier vrij breed en kalm. Wel is er een behoorlijke stroming, maar dat kan ook niet anders wanneer in een nacht het water ruim dertig centimeter stijgt.

Ik besluit de volgende dag dan toch maar weer opnieuw een traject te varen: Poupehan - Membre. Nu opnieuw met de canadees. Prachtige omgeving, veel bochten en telkens weer een ander fantastisch uitzicht. Vooral de enorme bocht bij Frahan is genieten! Geen enkele peddelaar op het water. Heerlijk rustig, dat zal in de zomermaanden wel anders zijn. Langs het hele traject vind je veel campings. Dus eigenlijk kan ik zeggen, ondanks dat ik het traject Dohan - Poupehan nog niet heb gevaren, dat de Semois een uitstekende rivier is om bijvoorbeeld een meerdaagse kanotocht te maken. Het plannen van de overnachtingen moet absoluut geen probleem zijn met zoveel campings direct aan het water.

Veel spektakel moet je niet verwachten op de Semois. Enkel in het eerste traject zijn wat barrages die nog net de moeite waard zijn. Per kano of kajak is het gehele traject goed te peddelen. Op de de tochtbeschrijvingen vind je verwijzingen naar deelkaartjes met info. En op deze pagina een overzichtskaart van het hele traject. Veel plezier!