Photography by FreerangerCanoe

De Semois, St. Cecile - Mortehan

Op Camping La Semois, even voorbij St. Cecile, ligt één van de vele officiële aanlegplaatsen voor kano's. Het best is hier gebruik van te maken aangezien verdere instapplaatsen wel aanwezig zijn , maar veelal privé.

De regels hiervoor in België zijn nogal strikt. Wel is tegenwoordig alles netjes aangegeven. Een mooie overzichtskaart, waarop onder andere exacte afstanden en barrage's keurig staan aangegeven. En natuurlijk ook wat verder wel, maar vooral niet mag. Ook wel nodig als je ziet hoeveel verhuurbedrijven hun kano's voor een paar uur per dag aan de man brengen. Zeker op zo'n prachtig weekend als nu, volop zon en weinig wind, dus ideaal kanoweer.

Van St Cecile tot Herbeaumont slingert de Semois door een prachtig afwisselend landshap. Veel rotspartijen, uitgestrekte bossen en prachtige doorkijkjes. Het water stroomt vrij snel, maar het blijft opletten, her en der natuurlijk op de meest onverwachte momenten, net onder de waterlijn, nog net even een flinke steen.

Er is over de hele route van plusminus 21 kilometer en behoorlijk verval, maar niet spectaculair. Het grootste verval wordt opgevangen bij de twee barrage's bij Herbeaumont. De eerste minimaal een meter, met ww-kajak goed te doen, tussen de twee betonnen pijlers rechtdoor en dan steil naar beneden.

De canadees gewoon even aanleggen en langzaam naar beneden laten glijden. Er is dan ook veel vertier op zo'n plekje, zowel de geoefende, steeds weer opnieuw en de niet geoefende, heel voorzichtig. Op Camping Le Houet passeer je de derde en laatste flinke barrage.

Met een canadees maak je net niet genoeg snelheid om zonder vast te komen zitten op de keien naar beneden te komen. Kajakkers lukt het net, maar er zijn er toch nog veel die ook hier voor overzetten kiezen.

Het is ondertussen al na vijf uur, de eerste donderklappen na deze warme dag kondigen zich in de verte aan. Het laatste stuk dus nog even flink doorpeddelen om niet al te laat van het water te komen. (na vijf uur is het kanoën eigenlijk niet meer toegestaan) Gelukkig nog een klein stukje.

Nadat de kano op het droge is blijken de donderslagen ook een storm in een glas water. Het natte en frisse water blijft dus vandaag alleen bij de onderkant van de kano. Een warme dag, flinke inspanning en een stevige maar prachtige tocht, dus nog even lekker ontspannen onder de luifel.