Photography by FreerangerCanoe

De Semois, Mortehan - Dohan

Deze Vanaf Camping Les Ochay, overigens een kanocamping bij uitstek, vertrekken we rond het middaguur voor een kanotocht van plm. 17 kilometer. .. De eerste grote bocht is er een rond Mortehan. Ongeveer vijftien minuten peddelen en je bent aan de andere zijde van de camping. Veel kinderen pakken dit stukje met de rubberboot en gaan via een trapje omhoog weer terug de camping op voor de zoveelste keer hun rondje te maken.

Bij Cugnon ligt de eerste en ook enige barrage op deze route. We waren al gewaarschuwd: waar veel mensen aan de kant zitten, gaan er ook vaak kano's om. Even rechtop om te oriënteren en we pakken de barrage aan de meest linkerzijde, lekker snel en meteen en bocht. Van hieruit is het rustig peddelen door de vallei, met hier en daar enkele stroomversnellingen. We genieten volop van de prachtige natuur en na een scherpe bocht met een leuke rotspartij aan de overzijde leggen we aan voor een eerste stop.

De natuur is zeer afwisselend, dan weer rotspartijen en stroomversnellingen die even later overgaan in breed rustig vaarwater met links of rechts grote groene velden, afwisselend gekleurd met de meest uiteenlopende soorten bloemen en planten.

Bij Maka leggen we, even na een camping, aan bij een brede groenstrook waarop een leuke picknickplaats is aangelegd. Er is hier veel vertier, veel wandelaars volgen hier het pad om even later door een prachtige rotspartij te kunnen wandelen. We trekken rustig verder om na een klein uurtje aan te leggen in Dohan. Je kunt hier overigens prachtig aanvaren, plots vanuit het groene landschap zie op de heuvel voor de laatste bocht de kerk en enkele huizen van het plaatsje al opdoemen. Nog even onder de brug door en dan alles op het droge. Van tevoren hebben we afgesproken dat een van ons met de campingeigenaar mee terug kan gaan om onze auto op te halen, perfecte service! Met de auto terug is de afstand nog niet de helft van de kanotocht, dit geeft enigszins aan hoe de Semois door het landschap meandert.

Twee dagen later besluiten we de tocht nog eens te varen, ook weer op ons gemak. Alleen is in deze korte tijd het water zeker tien centimeter gezakt, wat dus opnieuw opletten betekent. Waar je op de eerste tocht geen last van de stenen had, moet je nu een iets andere route kiezen. Mortehan - Dohan: een aanrader, zeker om het rustig aan te doen en vrijwel zonder barrage's.