Photography by FreerangerCanoe

De Ourthe, Bomal - Hamoir

Een aanrader voor natuur-liefhebbers, de tocht is plm 10 kilometer lang. Via de N831 vanuit Tohonge met de auto, linksaf richting Bomal N806. In Bomal direct over het spoor links, het eerste hotel aan de achterzijde de parkeerplaats oprijden. Wel even vragen of je je kano hier af mag zetten. De auto parkeer je gratis recht tegenover het station (plm. 100 meter wandelen) Vanuit de Aisne vaar je direct de Ourthe op. Het eerste gedeelte is vrij rustig. Na ongeveer een kilometer zie je recht voor je het Fort van Logne, een prachtig gezicht boven op die berg.

bomalMeteen in de eerste scherpe bocht naar links is een uitgelezen eerste rustplaats, afhankelijk van de waterstand. Aan de overzijde bevindt zich een prachtige rotspartij, rechtomhoog vanuit het water.

Vanaf hier volgen de versnellingen elkaar in rap tempo op. Tot voor Sy links en rechts van je prachtige rotspartijen en passeer je rechts een maal een officiele aanlegplaats.

Voor de beide spoorbruggen zie je op diverse plaatsen jongelui bezig met hun favoriete sport, abseilen. Vanuit de kano een heel apart gezicht, die mensen zo hoog boven je te bungelen.

Aangekomen in Sy aan de rechteroever een mooi terras, je mag hier niet aanleggen, maar toch een uitstapje waard, vooral met kleine kinderen, een klein speeltuintje is aanwezig. Dus lekker luieren in het gras.

Na Sy nogmaals onder een spoorbrug door. Na deze brug wordt het landschap behoorlijk anders. Ook zijn er minder versnellingen in de rivier. Genieten van de vele vogels op en om het water, koeien in de wei. Op ongeveer een kilometer voor Hamoir passeer je rechts Chateau de lassus, de moeite waard om te zien, is wel privé, dus niet uitstappen!

Aangekomen in Hamoir direct links bij het sportpark is de aanlegplaats voor kano's (wordt aangegeven). Bij onweer en regen een perfecte schuilplaats.

Lekker rustig aan de waterkant, als je geluk hebt tref je ook nog enkel stoelen aan met 4 poten, de meeste hebben er drie, typisch voor Belgie misschien, is wel moeilijk zitten, maar het went wel. Voor als de nood erg hoog is, is "the best WC of Belgium" aanwezig, het is even zoeken, maar eenmaal binnen kun je genieten van de echt prachtige muurschilderingen.

Van hieruit heb je de mogelijkheid om naar het station te lopen en per trein terug te reizen naar Bomal of Barvaux, of misschien een uitstapje in de stad. Maar aan te raden is lekker door te varen naar Comblain au Pont (1,5 a 2 uur)