Photography by FreerangerCanoe

De Amblève Awaille - Comblain au Pont

Deze tocht is plm. 10 kilometer lang en zeker de moeite waard om te varen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er wel enkele barrages te nemen zijn. Het vertrekpunt is in het centrum van Awaille. Vanuit Comblain au Pont de N633, in het centrum linksaf bij de stoplichten. Direct voor de brug linksaf en rechts aanhouden tot aan de oever van de Amblève. Door middel van een blauw bord wordt het vertrekpunt aangegeven. De auto kun je van hieruit het beste naar het station brengen (terug, 1x rechts en 2x links).
Parkeren is hier de gehele dag gratis, behalve marktdag.

ambleve Na ongeveer anderhalve kilometer tref je de eerste barrage aan. De linkeroever aanhouden en dan schuin rechts naar beneden. Je kunt eventueel bij weinig vaart, uitstappen op de barrage en naar beneden lopen.

Hierna heb je uitzicht op prachtige natuurschoon. Vele vogels, in wat afgetopte bomen zie je een kolonie reigers. Het water is bij lage waterstand nog behoorlijk snel, dus uitkijken voor grote stenen! Direct na de stenen brug bij Martinrive heb je aan de linkeroever een perfecte rustplaats. Niet officieel, wel voor vissers, dus eigen risico.

Als je toch even uitstapt kun je gelijk even bekijken hoe je de volgende barrage neemt. Deze is lekker snel aan de linkeroever! Tweehonderd meter verder maakt de Amblève een grote bocht naar links. Hier even goed opletten, de versnellingen volgen elkaar in rap tempo op en er zijn op allerlei plekken veel grote stenen. Wanneer je even niet oplet ga je dus gemakkelijk om!

Direct na deze bocht rechts aanhouden. Het kleine eilandje is aan de linkerkant niet te nemen, aan het eind heb je bijna geen water meer.

Verder is het heel leuk doorvaren.
Bij Halleux is nog en officiele in- uitstapplaats, direct aan de weg, maar eigenlijk niet bijzonder. Na een paar honderd meter kom je onder een oud ijzeren bruggetje door. Leg even links aan om te kijken hoe je de laatste barrage voor de camping neemt.

Na deze barrage is het nog zo'n zevenhonderd meter doorvaren tot aan de camping. Onder de spoorbrug links blijven varen en direct na het steile stuk kun je uitstappen. let op! Niet te ver doorvaren, want je zit zo op de Ourthe.

Nog terug naar Awaille voor de auto? Vanaf de camping een kleine tien minuten lopen naar het station in Rivage.