De kajak proeft het water van de Osbysjön

Voor het eerst de kajaks mee naar Zweden. De kajaks hebben al mogen proeven van enkele Nederlandse watertjes, maar nu moet als eerste de Osbysjön er aan geloven. Nog wat onwennig, het water is tenslotte vele malen schoner en de temeperatuur ook enkel graden hoger dan in Nederland. Maar onze kajak zál er aan geloven!

We moeten zelf ook nog op dreef komen, vandaar dat we voor onze eerste stek in Zweden even een kleine camping aandoen, enkel om bij te komen van de heenreis. Toch kunnen we het niet laten om het water op te gaan. De Osbysjön is eigenlijk, voorlopig gelukkig maar, niet zo'n groot meer.

Halverwege een prachtige passage onder een klein bruggetje en van daaruit naar de tweede, wat grotere plas. Het kleine eilandje blijkt een populatie aan bijzondere vogels te hebben, er hier is een prachtige houten vogelspotplaats wat hoger boven het water gebouwd. Op de in het bos gelegen parkeerplaats, enkele honderden meters terug, is uitvoerige informatie over het eiland te vinden. Rustig verkennend in alle opzichten peddelen we het meer rond. Het begin is goed. Lekker zonnig en weinig wind. Wat wil je nog meer?

Aan een klein zandstrandje leggen we even aan om wat bij te komen en te genieten van de prachtige natuur. Na wat overleg over de diverse bestemmingen voor dit jaar, peddelen we via de overzijde terug. Halverwege komt een klein riviertje het meer instromen. Even wat tegenin peddelen, maar dat gaat niet ver. We lopen gelijk vast op de stenen, erg ondiep dus. Dan maar door richting een mooie doorsteek naar de camping. De kajak blijkt veel plezier te hebben aan het Zweedse water en zal deze vakantie dan ook al snel ruim 250 kilometer peddelplezier mee gaan maken.