Een 'liftje' voor een prikkie

De mail van Gerard de Jong van Grasmarksgarden, tussen Arvika en Torsby beschrijft een afwisselende route. "Starten op een snel stromende rivier, meanderend door een parkachtig landschap en dan via twee meren terug richting Grasmark." Dat willen we wel meemaken. Onder het genot van een kopje koffie vertelt Gerard enthousiast over de verbouwingen tijdens de afgelopen winter.

kanovaren Rottnan - Grasmarksgarden "Dus jullie gaan de tocht ondernemen? Tussen de twee meren staat je nog een leuke verrassing te wachten, ik ben benieuwd wat je daar van vindt." Hij maakt ons wel nieuwsgierig, Dat is toch nog wel heel wat uurtjes peddelen voordat we daar zijn. Het weer is redelijk, een beetje miezerig, maar zal onze pret niet drukken. We wringen ons door de vele bochten. Gerard heeft niets te veel gezegd. Obstakels als omgevallen bomen en af en toe een flinke steen weten we handig te omzeilen. Twee keer lopen we bijna vast op wat kiezel. Even doordrukken met de handen en los! Na twee uur flink peddelen en manouvreren wordt de rivier flink breder. We besluiten onze broodjes maar eens aan te spreken. Dat gaat er goed in!

Op gemak verder varend wisselen we toch nog maar even naar een regenjack. Eindelijk, het eerste meer! De wind steekt flink op en we moeten er tegenin, geen idee hoe lang het nog gaat duren. Na een duiker gepasseerd te zijn komen we dan bij de "verrassing". Ja, hoe doen we dat nu? Overzetten! Maar je kunt hier nergens de kant op! Via een klein trapje klim ik omhoog uit m'n kajak. Ik zie een snoer en een soort van stekkerdoos met wat knopjes.

Nieuwsgierig als ik ben, even proberen dus. Bzzzzzz. Een elektromotor gaat aan het draaien. Ah, ik heb het door! "Schuif mijn kajak eens tussen die banden" Na wat proberen is kajak nummer twee aan beurt. "Blijf maar zitten, vaar er maar in en hou je goed vast!" Zogezegd, zogedaan. Haar gezicht trekt een beetje strak van spanning zodra de kajak een kleine twee meter boven het water hangt en ook nog over die betonnen wand heen moet naar de andere kant naar beneden. Ik vraag gekscherend "Wat denk je van de lift?" Dat had ik beter niet kunnen vragen. Een mooie verrassing! Een afwisselende tocht, dat zeker. Gerard heeft niets teveel gezegd. Nu nog terug. Komen we droog aan?

kanovaren informatie Gräsmarksgården