Midnight Sun Canoeing 2011

MSC 2011 - Generale repetitie brengt veel enthousiasme voor 2012!
Het goed organiseren van een kanoprestatietocht als het Midnigth Sun Canoeing evenement kost de nodige tijd aan voorbereiding. Zeker wanneer het evenement zich uitstrekt over 295 kilometer in 7 dagen. De ervaring van een enkele wedstrijd week kanoën over de Muonionjoki en Tornionjoki rivier in 2011 was zeer positief. Midnight Sun Canoeing belooft een zéér populair lange afstand evenement te worden.

Kaunisjoensuu Kaunisjoensuu - Muonionjoki vanaf de brug, rustpunt 2e dag Lappea in zicht.
Fotografie: © Midnight Sun Canoeing 2011

Arctic Canoe Race veteran (13 races!) Risto Laine uit Kemijärvi is een van de kanovaarders die MSC evenement hebben getest. Als ervaren en getalenteerd lange afstand kanovaarder heeft veel al vergelijkbare tochten gevaren. "Echt een fantastische kano-ervaring. Het water was vrij hoog en direct vanaf de start hadden we een flink tempo op de Muonionjoki rivier. De eerste flinke stroomversnelling, Lappeakoski, bereikten we aan het eind van de tweede dag. De grootste stroomversnellingen treffen we veel verder stroomafwaarts, aan het eind van het Tornionjoki dal. Hier rond de Poolcircel vindt je de beste wateren om te kanoën. Met een unieke karakter volgt het de hele grens tussen Finland en Zweden." zegt Risto en voegt eraan toe: "Bovendien hadden we het hele traject het mooiste weer en fantastische deelnemers. Midnigt Sun Canoeing gaat een mooie toekomst tegemoet. Ik ben dan ook zeker van plan volgend jaar deel te nemen en breng waarschijnlijk ook nog een paar vrienden mee.

Nadat in 2010 door het Norrbottens Kanotförbund al een voorbereidende studie is uitgevoerd, zijn alle facetten voor een succesvol MSC evenement door de organisatie en deelnemers tijdens een eerste kanotocht van 27 juni tot 3 juli 2011 goed onder de loep genomen. Onder andere lengte, duur en moeilijkheidsgraad van de etappes, start-, stop-, rustpunten, veiligheid, maaltijden, accomodaties en sauna. Ofwel, hoe werkt het basisconcept in de praktijk?

Alles blijkt goed doordacht, alhoewel er op sommige punten nog wat bijgesteld wordt. Zo is de start verplaatst naar de Zondag om op Zaterdag te kunnen finishen. De timing van het MSC event is prima. Ultiem doel én uitdaging is met zoveel mogelijk kanovaarders het gehele traject van start naar finish te varen, alhoewel er ook alternatieven zijn:

"Als alternatief biedt MSC kanovaarders de kans deel te nemen in een estafette race. Je kunt hierbij denken aan doelgroepen als bedrijven, gemeentelijke instanties etc. Maar het is ook mogelijk een of meerdere gedeeltes van het traject te kanoën." Legt project director Greger Toolanen uit.

"Er zijn nog andere voorstellen die kunnen worden uitgewerkt. Zo gaat onze aandacht uit naar de vrouwelijke kanovaarders, een belangrijker wordende doelgroep. Veiligheid staat voorop. En vanuit dit uitgangspunt liep alles voorspoedig, ondanks de sterke stroming en enkele lastige wild water secties, met name in het laatste gedeelte van de Tornionjoki rivier. Volgend jaar krijgen de kanovaarders die dat willen de kans de watervallen te bedwingen in een rubber raft. (maximaal 12 personen) Een hele ervaring op zich!"