Kanovaren Rogen - Femund

Met dank aan de redactie van Oppad een prachtig verslag van Ron Wagter, gepubliceerd april 1992 in Oppad.
Een fantastisch kano-avontuur van van Ron, Ruud, Elly en Jaqueline dwars door de wildernes op de grens van Noorwegen en Zweden.

De wildernes van het noorden

Rond 62 graden noorderbreedte, op de grens van Noorwegen en Zweden, ligt vijftienhonderd vierkante kilometer wildernis. Je kunt er dagenlang in eenzaamheid dwalen, te voet of met de kano. Wie van oost naar west peddelt, over meren en rivieren, is na afloop een volleerd kanosjouwer. De natuur is er gastvrij, maar de kanovaarder moet geen haast hebben.

Informatie:

Langs de grens van Noorwegen en Zweden, in de Noorse provincies Hedmark en Sör-Trondelag en het Zweedse Jämtland en Kopparberg, liggen zes beschermde natuurgebieden. Twee daarvan, Rogen en Femundsmarka, doorkruis je als je met de kano van Zweden naar Noorwegen peddelt. Het is grotendeels pure wildernis. Er zijn enkele gemarkeerde wandelroutes en hutten.

Reis

Trein of vliegtuig: via Stockholm naar Ostersund en dan met de bus naar Funäsdalen. Auto: de schrijver van dit artikel ging met de auto en reed in ruim 30 uur, inclusief pauzes, naar Funäsdalen. Maar het kan comfortabeler. Je kunt de rijtijd aanzienlijk inkorten door gebruik te maken van één van de vele bootverbindingen.

Bijvoorbeeld:

Amsterdam - Göteburg met Scandinavian Seaways; Kiel - Göteborg met Stena Line; Frederikshavn - Oslo of Frederikshavn - Göteborg met Stena Line; Voor meer informatie: Scandinavian Seaways Stena Line

Overnachten

Langs de kanoroute staan diverse hutten, van simpel schuilhut je tot volledig uitgeruste hut van de STF (Svenska Turistföreningen). Hutten kunnen niet gereserveerd worden, maar in de praktijk is er altijd plaats. Informatie over STF-hutten, (09) 46 8 7903200/7903240. Schriftelijk: Box 25, 101 20 Stockholm. Voor een meerdaagse kanotocht is een tent onmisbaar. In Funäsdalen is een camping. Verder zijn er allerlei huisjes (stugor) en hotels.

Kanoroutes

Het gebied telt vele honderden meren en meertjes. Het verhaal gaat over een tocht van Käringsjövallen naar Sörvika, via de meest voor de hand liggende route van Zweden naar Noorwegen. Maar er zijn alternatieven. Zoals een tocht van Kärinsjövallen naar het Rogenmeer en weer terug. Of van Käringsjön via de vele meertjes ten noorden van het Rogenmeer naar het Rogenmeer en van daar door naar Femund of naar Käringsjövallen.

Kimoverhuur en georganiseerde tochten

Voor tochten met huurkano's in het Rogen gebied en het noordelijke deel van Femund, kun je terecht bij Topsport in Funäsdalen.

In het zuidelijke deel van Femund zijn diverse kanoverhuurbedrijven actief. Buro Scandinavia biedt diverse tochten in het Noorse Femund aan.

Kaarten en gidsjes

Kanu-wandern in Nordschweden, Aktiv-Führer, Nordis. Auslandsführer Skandinavien, Band 4, Deutscher Kanu Verein (DKV).

Voor de hier beschreven tocht, heb je genoeg aan kaart 172 A Rogen, van Gröna Kartan, 1:50.000. Ben je geïnteresseerd in de wijdere omgeving, dan zijn er de Nya Fjällkartan, 1:100.000, Z8 en W6.

Adressen

Zweeds Nationaal Verkeersbureau, Amsterdam, Noors Nationaal Verkeersbureau, Amsterdam,