Klarälven, een zomerse kanotocht op voorjaarsnivo

Vakantiemaand Juli is voor veel Zweden letterlijk in het water gevallen. Vooral in het midden en Noorden regent het al weken onophoudelijk. Onderweg treffen we veel vrijwel onbezette campings. Een troosteloze aanblik al die velden vol met grote waterplassen. De wat hoger gelegen campings treffen het gelukkig wat beter met de afwatering en gasten.

Vanuit Fastnäs vandaag maar eens met de kajak de Klaralven afzakken tot aan Hedegards in Hara. Het water staat momenteel op "voorjaarsnivo" ongeveer anderhalve meter hoger dan normaal. Dit terwijl enkele weken terug het peil nog ongekend laag is geweest. Het vlot varen, de meest populaire bezigheid, is er tijdelijk even niet bij. Iets te gevaarlijk aangezien onder enkele bruggen de doorvaart wel erg krap wordt.

De Klaralven stroomt snel, het water staat tot hoog in de begroeide oevers. Her en der hangen enkele bomen, de wortels diep onder waterpeil, met hun top schuin naar de rivier. Na een goed half uur varen trek ik mijn kajak op de wal bij Lovstrand, een heerlijke picknickplaats. Dit is echt genieten van het uitzicht over de brede Klaralven. Normaal gesproken is het van hieruit een lekkere middag peddelen naar het eindpunt.

Een paar dagen later gaan we er samen op uit en worden we vergezeld door Ed, Ingrid en Manouk in hun 16 voet Old Town canadees. Helaas zijn de bekende zandstrandjes er niet bij om even lekker te luieren, maar de tocht is er beslist niet minder ontspannend om. Via een doorgang in de struiken aan de oever vinden we met een klein beetje "creativiteit" een pefecte picknickplaats in het gras. Na enkele kilometers varen we even de Hagan stroom op. Het vele regenwater uit de Tiomila bossen zorgt ervoor dat we niet ver komen, maar we zijn wel een "peddelrivier" rijker ;-)

Onderweg wordt er, al peddelend, nog even gewisseld van kajak naar kano en al snel komt het eindpunt in zicht. Veel wind, geen zon, maar belangrijker: geen regen vandaag! Alsnog een heerlijke middag tussen de buiïge dagen door. Dat doet je goed. Vooral wanneer 's avonds nog tot in de late uurtjes aan het kampvuur wordt nagenoten.