Uitzien naar de Zweedse meren

“Hier gaat het gebeuren!” Een ruime parkeerplaats in een wat al te krappe bocht biedt ons uitzicht over het langgerekte meer Lelang. De lucht is grauw, het miezert, de wind trekt flinke sporen over het water. Ik geef een flinke klap op de temperatuurmeter op m’n dashbord. “Vanaf nu omhoog jij!” Of dit zal helpen? Rustig rijden we de zandweg op richting het kampeerveld van de kleine en gemoedelijke kanocamping Elovsbyn in Lennartsfors.

kanovaren dalsland nordmarken - Zweden Verbaasd kijken we naar een grote groene plastic container met onze namen in grote letters op de zijkant. Dat is pas service. We hebben Per toch alleen maar laten weten dat we ongeveer “dan en dan” komen? Niets reserveren en toch een plekje met vrij uitzicht over de Foxen. Dat wordt genieten.

Al enkele jaren kiezen we bewust voor deze kanocamping als uitvalsbasis voor onze tochten. De camping is erg eenvoudig, maar ligt centraal in het Dalsland-Nordmarken merengebied in het zuidelijke puntje van Värmland. Dit merengebied is een perfecte plek voor zowel korte als meerdaagse kanotochten. Met een beetje goede planning zet je zelfs een flinke meerdaagse tocht uit zonder maar één keer te hoeven overdragen.

De vele eilanden bieden voldoende mogelijkheid om heerlijk vrij te kamperen en te genieten van rust, flora en fauna én het water. Dit jaar besluiten we via de Stora Le de oevers van de Noorse eilanden te verkennen. Via het Foxen met de vele mooie smalle doorvaarten en vogeleilanden rond en terug.