Niemand hoort je schreeuw om hulp!

kano rondtocht voor open kano en kajak Al jaren is het Dalsland Nordmarken merengebied één van onze favoriete stekjes voor afwisselende kanorondtochten. Ondanks dat bij veel kanovaarders de beleving bestaat dat het een druk bezocht gebied is, komen we op onze tochten relatief weinig vaarders tegen. Meer dan voorgaande jaren zijn zelfs veel van de prachtige DANO kampeerplekjes onbezet.

Opvallend zijn enkele nieuwe mogelijkheden om lekker vrij te genieten vanaf de kleine eilanden in het westelijk deel richting het Store Le. Nieuw aangelegde kampeerplekken, voorzien van vuurbakken en gekloofd hout voor een kampvuurtje én voldoende vrije ruimte om te kamperen. Zelfs een biotoilet is aanwezig en alles netjes onderhouden. Het nieuwe initiatief van de plaatselijke kanoverhuur om groepjes kamperende vaarders meer te spreiden in het gebied werkt goed klaarblijkelijk.

"Remember in this place no one will here you scream!"

Op terugweg van de Store Le richting Foxen wordt het tijd voor een flinke pauze. Langs de westelijke oever van de Foxen leggen we even aan achter een flinke steiger. Een prima plekje om te genieten van het weidse uitzicht over het meer. Na de koffie en broodjes tijd voor een wandeling richting Båstnäs. Na pakweg 10 minuten wandelen links en rechts aan het kronkelende weggetje door het bos treffen we onverwacht enkele auto's uit vergane glorie. Nu kom je in Zweden wel meer van dat soort vehikels tegen, zodra je ergens achter een boerderij het bos in wandelt, maar zoveel?!

Voor de bezoekers op de deur van een vervallen pand een niet mis te verstane waarschuwing. "I'm fed up with it. If you'll get hurt or die. I don't care. Remember in this place no one will here you scream!" De eigenaar heeft overduidelijk genoeg van het ontvreemden van allerlei onderdelen van zijn verzameling. Verscholen in de bossen van Zuid Värmland op de grens van Zweden en Noorwegen het grootste autokerkhof van Scandinavië. Een verzameling van dik duizend uiteenlopende prachtige auto's (en schroot) uit de jaren dertig tot zeventig. In de loop van de jaren "vergroeid" met de natuur.

Hoewel (zéker voor de liefhebbers) een prachtige verzameling, de kanotochtocht er naar toe is zéker zo mooi! Rustig aan terugpeddelend vragen we ons af hoe het in deze tijd nog mogelijk is zo'n enorme berg oud roest verborgen te houden in deze prachtige natuur.

dalsland nordmarken kanovaren vakantie info Elovsbyn Camp & Canoe 3-5-daagse kanorondtocht
cemeterylove.se