Met de wind op de punt van de kajak naar Alcatraz

Opnieuw een lange nacht van regen. Het weer ziet er niet uitnodigend uit om eens lekker een lange dag er opuit te trekken om bijvoorbeeld de vele eilandjes en verrrassende inhammen van de Zweedse meren te gaan verkennen en af en toe ook nog eens lekker in de zon te gaan luieren. Aangezien we de vorige dag samen al een tocht met verrassingen over het Foxen hebben gemaakt, besluiten we elk ons eigen weg te gaan. Er moeten nog wat inkopen gedaan worden en daar ben ik toch al niet zo'n held in. En zeker niet in de vakantie.

In mijn achterhoofd had ik nog een kajaktocht in de gedachten naar Gustavsfors. Eigenlijk ook aangezien ik de nieuwe eigenaar van avontureneiland Alcatraz een bezoekje beloofd had. Alleen de stevige wind staat vandaag eigenlijk net uit de verkeerde hoek. recht op de punt van de kajak. Zo'n twee en twintig kilometer. Gisteren is het ook gelukt. De kajak bevalt goed ligt lekker stabiel, ook bij slecht weer en hoge golven. En zeker ook bij tegenwind. De snelheid van de kajak met tegenwind heeft me enorm verrast. In positieve zin welliswaar. Ik twijfel dan ook geen moment of ik deze tocht op m'n gemakje kan maken. Tenslotte moet het kajakken voor mij wel een ontspannende bezigheid blijven.

In de middag begint het droog te worden en wordt ik op het Lelang afgezet bij de waterkrachtcentrale in Lennartsfors. Na nog geen half uurtje peddelen een enorme hoosbui. Net op tijd bereik een klein eilandje met een Dano-schuilhutje. Kajak op z'n kant, blijft binnen alles droog, en snel alles in het hutje. Een oponthoud die ik niet heb ingecalculeerd, maar ja. Na zo'n drie kwartier is het eindelijk droog. Aangezien de wind recht over het vrij langgerekte meer komt is het heel frappant te zien dat links van het meer de blauwe lucht afgewiseld wordt met forse stapelwolken en rechts er echt forse buien langs me op trekken. Toch profiteer de rest van de middag van de afwisselinde bewolking en zon. In de loop van de middag zelf een aangenaam temperatuurtje. Zelfs dat hebben we de laatste dagen ook niet meer gehad.

Na ongeveer negen kilometer steek ik langs de linkerover over naar een vrij groot eiland in het midden. Hier maar eens lekker uitrusten en genieten van de wijdsheid van het meer en de vergezichten over het Lelang. Lekker genieten van de natuur. Dit heeft ook een ander stel peddelaars gedacht. Maar zij doen dit wel op een heel eigen wijze. In tegengestelde richting komen zij aanvaren, maar zonder te peddelen. De een heeft tussen zijn peddels van de canadees een prachtig dekzeil gespannen. Bol van de wind en met flinke snelheid komt ie toch aanvaren. Het tweede stel heeft nog anders bedacht, zij zijn met drie canadezen, waarvan twee met de peddels aan elkaar en eentje op sleeptouw. Een groot zeil tussen de overgebleven peddels gespannen en ook op gemak richting Lennartsfors. Ja en met deze wind moet dat wel lukken. De kinderen achterin hebben redelijk plezier zo te horen. Er hoeft tenslotte niet gepeddeld te worden.

Na mijn tweede stop, bereik ik na ongeveer een uurtje de ingang van de haven van Gustavsfors. Door de prachtige ligging (vanaf het water niet te zien dus) had ik deze bijna gemist. Het is dat een zeilbootje op motor voor een klein eilandje een inham invaart de naam "Gustavsfors" draagt. Kan dus niet missen. Links de smalle inham in daarna een iets breder stuk even rechts en dan heb ik uitzicht op het avontureneiland Alcatraz. Een fantastische uitspanning waar allerlei activiteiten in zowel zomer als winter georganiseerd worden. Er is een campsite, jeugdherberg, restaurant, kanoverhuur en verder te veel om op te noemen. Gewoon even een kijkje op de site van Bert nemen en je bent al snel overtuigd van de vele mogelijkheden.

Na afgehaald te zijn en de kajak in de draagbeugels te hebben vastgesnoerd, rijden we op een rustig tempo terug naar Lennartsfors. Een klein zandweggetje voert langs de meest fantastische uitzichten over het Lelang.

kanovaren informatie Alcatraz spanning en avontuur
Jouw reisavontuur in Zweden