Kajaktocht van Fölsbyn naar Lennartsfors

De hele nacht regen. De morgen is grauw en zwaar bewolkt. Behoorlijk fris vergeleken met gisteren. De ene bui wisselt de de andere af. Ik had mij voorgenomen met de kajak een tocht van Fölsbyn naar lennartsfors te gaan maken. Dan maar wat exta warms en droge kleding mee. .. Met dit weer vast wel nodig. Ik laat me in Fölsbyn afzetten aan een klein slootje wat uitmond in de Fölsby Viken. Na alles goed in de kajak gepakt te hebben peddel ik rustig langs het grote schiereiland om vandaaruit richting de Stora Le te varen.

Op de rechterover heb ik zicht op enkele boerderijen, prachtig rood wit van kleur in het groene weidelandschap. Afgewisselend met wat kleine bospartijen. De linkeroever is begroeid met naaldbomen, nu zeer donker van kleur. De zon is tenslotte ook nergens te vinden, ik denk verdwaald achter een van de vele overtrekkende wolkenpartijen.

Aangekomen op de Stora Le zoek ik mij een plekje om even rustig op de kaart te bekijken welke richting de juiste is. De vele inhammetjes kun je met je kajak vaak ver invaren om er tenslotte achter te komen dat je de verkeerde hebt. Met mooi weer natuurlijk geen probleem, dan trek je er gewoon wat extra tijd voor uit. Maar nu wil ik gewoon richting het Foxen peddelen zonder veel tijd te verdoen aan het bezoeken deze prachtige plekjes. Dit bewaren we maar voor beter weer. De eerste fikse regenbui krijg ik al snel over me heen. Ik zit nog aardig beschut dus blijf hier maar even lekker genieten van het mooie uitzicht.

Na een klein half uurtje trek ik verder. Rechts van mij passeer ik enkele kleine eilandjes. Prachtige stekjes om te kamperen.
Maar op veel van de eilandjes staan kleine bordjes met het verzoek dit juist niet te doen, aangezien het privé eigendom is. Ofwel hier geld het Zweedse "allemansrecht" niet.

Het traject wordt steeds smaller, de begroeing wilder en de rotspartijen hoger en afwisselender. De natuur is erg rustig, het water vlak, en het blijft maar doormiezeren. Een grote tegenstelling met de dag ervoor; veel wind, maar ook meer zon. Na een smalle doorvaart, tussen enkele hoog uit het water stekende rotsen door, wordt ik tijdens het fotograferen gepasseerd door een medepeddelaar. Niet zeldzaam, maar de meeste kanovaarders kom ik tegen, of op het water of aan de kant. De route is normaal gesproken ook andersom en loopt door, inclusief passages, naar de Blomsjön. Maar ja, tegengesteld varen levert vaak weer een heel andere kijk op de oevers, omgeving en vergezichten.

Na een sterke bocht rechts een prachtig uitzicht op de Flötefjorden met in de achtergrond de doorvaart naar het Foxen. Ik leg de punt van de kajak in de richting van deze doorvaart om eerst nog een grote oversteek er naar toe te maken. Tussen al de buien en donkere bewolking door schijnt aan de overzijde van het Foxen de zon prachtig ter hoogte van de doorvaart. Mooi gezicht, dus dit wordt even vastgelegd op de "gevoelige plaat".

Eindelijk bereik ik het Foxen. Leg aan op een mooie rotspartij en drink even een warme bak. Heb ik wel even nodig. Het begint toch wat koud te worden. Alhoewel tijdens het kajakken mijn vest mij behoorlijk warm houdt. Wel zo plezierig. In de verte doemen al weer wat buien op. Wel een mooi gezicht zo over het water. De capuchon trek ik over mijn oren. Ik besluit deze bui niet af te wachten, anders zou het wel wat laat kunnen worden. Gewoon doorpeddelen dan maar. Een flinke bui, houdt snel een half uur aan, maar drukt de pret zeker niet.

Na nog ruim een uur gepeddeld te hebben tussen twee rotsen door de eindbestemming in zicht en kan ik weer terugkijken op een fantastische kajaktocht over enkele van de vele prachtige meren die Zweden rijk is.