Kanovaren in de Achterhoek

"Kanovaren in de Achterhoek?" zul je denken. Toch wel. De riviertjes de Oude IJssel en de Berkel lenen zich ideaal voor een meerdaagse kanotocht. Op beide riviertjes vaar je niet alleen door een prachtig landschap, maar ook langs en door cultuurhistorische stadjes en andere bezienswaardigheden. Of wat te denken van een leuke stadstocht door Zutphen. Het Recreatieschap heeft in de Oude IJssel en de Berkel kanostoepen en steigers aangelegd zodat je je kanotocht perfect kunt starten of onderweg bij de stuwen veilig kunt overzetten.

Kanovaren, het hele jaar door! - Beleef de Achterhoek

Kanovaren op de veengoot

Maar ook het achterland is rijkelijk voorzien van vele beekjes of veengoten waar je perfect fantastische dagtochten met je kano of kajak kunt peddelen. De prachtige beken of veengoten die uitmonden in de Berkel of Oude IJssel lenen zich met name in het voorjaar voor wat kortere kanotochten. De begroeïng is dan nog minimaal. Meestal wordt er pas medio september door het Waterschap weer gemaaid en flink schoongemaakt.

Laakentocht - fraaie rondtocht Warnsveld - Zutphen - overmatid plantengroei 's Zomerse plantengroei in de smalle vaartjes

Met de open kano (canadees) zijn de smallere beken en laken vaak redelijk te peddelen. Met een beetje "puzzelwerk" vaar je de mooiste rondtochten! Bij de stuwtjes is het soms even "kluunen" en onder de vele (vaak te lage) duikers moet je niet bang zijn voor spinnen. Aangezien je op deze vaartjes meestal geen voorzieningen zoals kanostoepen vindt:

Lakentocht - fraaie rondtocht Warnsveld - Zutphen door smalle beken en laken Laakentocht "revisited"

Spaar de natuur!


Bij de veelal schuine oevers is het vrij makkelijk in- en uitstappen zonder schade aan de begroeing te veroorzaken. Heeft de zomer eenmaal haar werk gedaan en zijn de oevers ruim volgroeid, dan wordt het tijd voor de "benenwagen". De onderhoudspaden langs de beken lenen zich dan perfect voor fraaie wandeltochten. Op de website Wandelbeeld "Wandelen in de Achterhoek" van Peter Polter vind je korte beeldverslagen en wandelroutes in de regio.

Kanovaren Achterhoek - Veengoot Vorden richting Ruurlo Veengoot Vorden richting Ruurlo

De Veengoot van Vorden richting Ruurlo is een fraai traject, redelijk geschikt om te kanovaren. Vooral in het vroege voorjaar. Je moet wel meerdere malen overzetten, hier zijn géén kanostoepen aanwezig maar aan beide zijden van de stuwen zijn (soms) kleine verstevigingen aangebracht zodat je makkelijk in- en uit kunt stappen. Maak hier gebruik van en spaar de natuur! Je vaart in de regio van de, sinds 1913 vooral bij fietsers bekende Achtkasteelentocht, door de bossen van het kasteel Vorden en langs het landgoed Onstein. Overigens vaart van maart tot september de grootste kano van de Achterhoek een kort gedeelte van dit traject. Een leuk uitje met je afdeling?

Herstelwerkzaamheden waterlopen in de Achterhoek

Verschillende waterlopen in de Achterhoek zijn door het Waterschap Rijn en IJssel onder handen genomen. Oude waterlopen zijn hersteld en kronkelen als vanouds door de Achterhoek. In de jaren zestig zijn veel beken en riviertjes gekanaliseerd om het water sneller af te voeren. Nu wil het waterschap het water juist langer vasthouden, omdat dit goed zou zijn voor de natuurontwikkeling. Nog veel andere wateren in de Achterhoek zullen de komende jaren hun oude loop terug krijgen.

Kanovaren Achterhoek - Vistrap bij de Lebbenbrugge - Groenlose Slinge Vistrap bij de Lebbenbrugge - Groenlose Slinge

Om je een beeld te vormen is het zeker de moeite waard om bij de stuw Beekvliet bij Borculo je kano eens van de Berkel over te zetten in Groenlose Slinge. (een kort stukje varen slechts, maar even een leuke "afsteker") Het Waterschap heeft hier het laatste deel, het traject Beierhorst- Beekvliet nieuw ingericht. Het deel bovenstrooms daarvan is in 2006 al ingericht. Tot aan de vistrap bij Museum de Lebbenbrugge kronkelt de beek weer als vanouds door het landschap.

Kanovaren Achterhoek - Stuw Beekvliet - Berkel Groenlose Slinge Stuw Beekvliet - Berkel Groenlose Slinge

Meanderende Berkel

Ook de Berkel heeft de afgelopen tijd een nieuw gezicht gekregen. Door de herstelwerkzaamheden zal de rivierloop ongeveer twee maal zo lang worden om water te bergen. Steile oevers zijn in ere hersteld, gunstig voor amfibiën, vissen, vogels en de plantengroei. De recreatie wordt hierbij niet uit het oog verloren. Zo zul je ook in de toekomst op de Berkel kunnen blijven kanovaren of een tochtje maken op de de Berkelzomp en worden prachtige wandelroutes gecreëerd.
Een overzicht van de hermeandering:

Beleef de Berkel!

Geen-troep-tip!

Jij wil toch ook graag van deze prachtige natuur blijven genieten? Dan nog één kleine tip: Ga je er een dagje op uit? Laat geen afval achter in de natuur!
Staan er géén bakken om je afval achter te laten? Neem je afval mee terug naar huis! Het is een kleine moeite. Zo houden we met elkaar de natuur schoon.

Kanovaren Achterhoek - Flessentocht AA-Strang - Oude IJssel "Flessentocht" AA-Strang - Oude IJssel

Kanoverhuur

Kanovaren in de Achterhoek? Aan de Berkel én Oude IJssel vind je meerdere kanoverhuuradressen:

Kanoverhuur