Kanoroute Rondtocht Twentekanaal - Berkel

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kano-rondtocht; plm. 20 km.; 3x overzetten; evt. kanokarretje mee; Start-eind: Kapperallee Eefde - Twentekanaal ri. Lochem - Berkel - Afleidingskanaal retour.
Update 15-10-2017: opm. in rood zie "tips bij deze kanoroute"

In de Achterhoek is altijd heerlijk kanovaren. Meestal varen we hier vice-versa tochten. Onder andere Berkel en Oude IJssel lenen zich daar perfect voor. Prachtige vaartrajecten voor korte tripjes of de wat langere dagtochten . Wat betreft rondtochten is het Rondje Zutphen een echte aanrader. Vandaag trekken we er met kano en kajak op uit en verkennen we nóg zo'n mooie rondtocht in de regio:

kanovaren twentekanaal

Afwisselende rondtocht

Start- en eindpunt: de sluis in Eefde. Via het Twentekanaal richting Lochem en via de Berkel en Afleidingskanaal terug.
Het Twentekanaal is verrassend afwisselend. Ondanks dat het een vrij lang en recht stuk varen is, is het heerlijk genieten van de natuur. Het weer hebben we goed mee. Volop zon en een straf Noord-Oostenwindje op kop. Even na de Ehzerbrug, voorbij Almen is het tijd voor een stop met koffie en brood. Lekker languit in het gras genieten van de voorbijvarende schepen.

kanovaren kanaal - berkel Even voorbij de derde brug is aan de rechterover een inham. We peddelen door een kleine opening van de houten beschoeïng op zoek naar een plekje om de kano en kajak aan wal te trekken. Een peddelend echtpaar uit Ruurlo wijst ons vriendelijk de weg. "Fietspad oversteken, en bij het hek het pad volgen". Het is ongeveer 400 meter lopen door het bos, zonder karretje trouwens best te doen. Het pad is redelijk verhard. Een klein heuveltje over en we komen aan bij de kanostoep aan de stuw.

kano berkel overdragen Na zo'n wandeling met "bagage" gaan de bammetjes er goed in ;-) Zo... tijd voor de terugtocht, stroomaf de Berkel. Langs het torentje van Staring. De touwen van het voetveertje worden door enkele passanten vriendelijk omhoog gehouden. Nog een groet aan de Ruurlose peddelaars en op naar de stuw Velhorst. We besluiten na het overzetten direct door te varen naar Stuw Besseling in Almen. Daar is het op gemak genieten in de schaduw van de bomen.

kanoroute kaart twentekanaal berkel data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0

Het loopt tegen eind van de middag wanneer we aan het laatste traject beginnen. De tijdelijke kanostoepen zijn gelukkig niet meer nodig. De gasleiding ligt blijkbaar. Dat scheelt in ieder geval één keer overzetten. De wind trekt lekker aan en in sommige bochtjes hebben we wat "voordeel". Bij Warken ditmaal geen overzet voor ons, maar rechtsaf het Afleidingskanaal op. Nog een kleine 3 kilometer en we zijn terug waar we (ongeveer) begonnen zijn. Het was weer volop genieten!

Tips bij de kanoroute

kanovaren informatieRondtocht, 20 kilometer. Overzetten 3x: Eerste overzet = 400 meter lopen (kanokar aan te raden). Inmiddels behoorlijk dichtgegroeid!
Start Twentekanaal aan de Molenweg: zuidkant van de sluis Molenweg in rijden tot aan de "keerlus".
Let op hier mag niet worden geparkeerd!
Hier afladen en gerief de dijk op brengen (trappetje aanwezig)
Sind enige tijd staat aan de ingang van de molenweg bord verboden voor auto's - inrijden eigen risico! - Ook bovenaan het trappetje (instappunt) staat nu een bord "verboden toegang - art 461" - Overigens is het instappen helaas geen doen i.v.m. forse begroeing.
Auto terugbrengen naar de openbare parkeerplaats aan de Kapperallee net over het spoor (plm. 400 meter terug). Eindpunt.
Door de hermeandering van de Berkel is de tocht een paar bochtjes langer als aangegeven. (pakweg 2,5km)