Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Ridders en Noormannen in de Wieden? - 15km

20 oktober 2007, Vroeg uit de veren. De kachel in onze caravan snel wat hoger gezet. De eerste vrieskou heeft onze kajaks en kano met een dun laagje ijs bedekt. Nevel op de Wetering. Het belooft een fantastische dag te worden.

kanotocht wieden Na een goed verzorgd en stevig ontbijt hijsen we ons in warme kleding. Reserve mee, je weet maar nooit. Ons internationaal gezelschap groeit vandaag. Arij van der Kooij vaart deze tocht met ons mee. Niet als gids, maar toch zal hij ons prachtige plekjes laten zien op onze kanotocht door de Wieden. Met zorg binden we onze kajaks en kano's op Arij's kar. Kris-kras rijden we over de kleine weggetjes door het fraaie landschap. Af en toe is de scheiding tussen het "oude" en "nieuwe land" duidelijk zichtbaar. Via het pittoreske stadje Blokzijl, door Sint Jansklooster komen we aan bij de vaart aan de Arenbergerweg, ons vertrekpunt

Kanoroute Wieden Op gemak leggen we alles klaar en de tocht kan beginnen. We varen de vaart op, richting het Noorden en vrijwel direct links een smalle kreek in. Natuurpark de Wieden een prachtig gebied, ontstaan door turfwinning en ademt de historie van turfstekers, vaarboeren en rietsnijders. Karakteristiek voor De Wieden zijn moerasbossen, riet- en hooilanden en een doolhof van plassen, kreken, sloten en trekgaten. Verscholen in het landschap liggen dorpen en buurtschappen. Via smalle vaartjes en poeltjes, telkens verrassend anders, wanen we ons in de bush.

Op een van de kano-uitstapplaatsen van vereniging Natuurmonumenten vertelt Arij boeiend over het ontstaan van de Wieden. De vroegere delta van de IJssel. Een stukje historie leeft wanneer Arij de tijd van ridders de revue laat passeren, temeer daar we een échte "Belgische Noorman" in ons midden hebben. We genieten en hebben dan ook samen overduidelijk veel plezier.

Het wordt tijd verder te trekken. Over de Belter Wijde richting Beltschutsloot. In café de Waterlelie weten ze nog niet dat op deze rustige dag zo vroeg in de middag ons internationaal gezelschap even wat "leven in de brouwerij" komt brengen. Een warm onthaal. "Belgische vloerbedekking!" wordt geconstateerd. En al snel voelt de ploeg zich thuis. Wat direct resulteert in prachtige verhalen, boeiend en beeldend verteld door onze (oudste, maar nog steeds jong van geest!) gangmaker. Af en toe laten de ondertitels ons even in de steek steek, wanneer er te snel geschakeld moet worden tussen diverse talen en dialecten. Maar de warme soep en drankjes dragen bij tot ieders genot.

Door Beltschutsloot vervolgen we onze kanotocht door de Wieden. Via smalle kronkelende kreekjes, afgewisseld met weidse gezichten over het vlakke water in een overdaad van rust peddelen we richting ons vertrekpunt. Slechts af en toe passert ons een bootje vanwaaruit op snoek gevist wordt. Na een rit door polder arriveren we voldaan bij onze caravan om nog even lekker in het zonnetje te genieten en samen al snel nieuwe tochten en activiteiten te plannen.