Kajak en kanovaren in Polen

Polen, een land vele malen groter dan Nederland of België, maar slechts twee drie keer zoveel inwoners. Dat moet wel een paradijs zijn. En dat is Polen ook. Want verreweg het grootste deel van het Poolse platteland ademt nog de sfeer van vele jaren geleden. Weiden omzoomd met (oer-)bossen, slingerende riviertjes en verstilde meren. Grote delen van Polen zijn dan ook uitgeroepen tot Nationaal Park

Stroomgebied Biebrza, grootste Nationaal Park

Het dal van de zachtstromende Biebrza-rivier in het noorden van Polen is het grootste weinig verstoorde laagveengebied in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit prachtige natuurgebied is uitgeroepen tot het grootste Nationaal Park in Polen en daarnaast aangewezen is tot internationaal Wetland. Het park is ongeveer 60.000 ha groot! De Biebrza-rivier, waarvan de oorsprong op enkele kilometers van de Wit-Russische grens ligt, kronkelt hier ongestoord over een afstand van circa 80 kilometer richting Narew-rivier.

Het gebied vertoont veel gelijkenis met het Drentse landschap van voorbije eeuwen. Onverstoorde moerassen met daartussen verweven bloemrijke weilandjes en bossen en op de hogere delen kleine pittoreske dorpjes, gesierd door nostalgische houten huisjes en kruidenrijke akkers met paarden en wagens. Een adembenemende aanblik. Het gebied wordt bevolkt door elanden, bevers, otters en zelfs nog enkele wolven. Vele ooievaars, watervogels en roofvogels sieren de lucht.

Meer informatie: Biebrza.eu