Zoek het avontuur op de prachtige Cetina rivier!

De veelzijdige Cetina rivier is een geliefde zoetwaterlocatie voor kano- en raftingliefhebbers. De rivier ontspringt in het noordoosten van Kroatië. Om precies te zijn aan de voet van de berg Dinara, in een dorpje dat met Cetina dezelfde naam draagt als de rivier. Met een totale lengte van 101 kilometer mondt de rivier uiteindelijk in het zuiden uit in de Adriatische zee, op een steenworp afstand van de historische stad Split. Dat de Cetina zo geliefd is onder watersporters is mede te danken aan de diversiteit aan landschappen die het passeert. De rivier stroomt namelijk langs adembenemende rotspartijen, canyons en valleien. Daarnaast is het karakter van de Cetina over de gehele lengte gezien zeer afwisselend. Zo biedt dit water voor elk wat wils.

Het wilde noorden
Het noordelijke gedeelte van de Cetina rivier is een walhalla voor de avonturiers onder ons. Hier vind je diverse uitdagende wild-water stromingen tussen prachtige ravijnen en rotsachtige bergtoppen. Een perfecte plek dus om te gaan wildwaterkanoën of raften! Een bijzonder punt is het gebied wat ‘labyrinth’ genoemd wordt. Hier staan zo veel bomen aan de rivierzijde dat ze als het ware een groene tunnel over het water vormen. Een ander hoogtepunt is de Studenci, misschien wel de mooiste watervallen van de hele Cetina rivier. Afhankelijk van je ervaring kun je meerdere routes afleggen. Zo is de uitdagende 10 kilometer lange route van Pensici naar Radmanove Mlinice uitstekend voor de doorgewinterde wildwater peddelaar. De onervaren kanoërs kunnen beter kiezen voor de route tussen Cikotina naar Blato na Cetini. In ongeveer vier uur leg je dan zo’n 7,5 kilometer af.

Het ontspannen zuiden
Naarmate de Cetina meer de Adriatische zee nadert wordt zijn karakter rustiger. De rivier is hier namelijk breder en stroomt kalm langs vlakkere landschappen met prachtige bossen, kleine dorpjes en groene weiden waar in de lente de mooiste bloemen bloeien. In deze omgeving is het dus goed toeven voor de kanoliefhebber die voornamelijk wil ontspannen. Door de kalme stroming is dit deel van de rivier tevens zeer geschikt om te zwemmen. Over de kwaliteit van het zwemwater hoef jij je geen zorgen te maken; de Cetina voorziet namelijk een groot deel van de bevolking van Dalmatië van drinkwater. Wanneer je in de rivier gaat zwemmen, moet je wel goed opletten op scherpe rotsen en stenen op de rivierbodem. Het is dan ook aan te raden om je schoenen aan te houden. Je kan er voor kiezen om speciale Neopreen watersportschoenen aan te schaffen. Deze zijn uitermate geschikt voor in de kano en voor een duik in de rivier.