De Marne - Eeuwig dobberen

Tekst: Bart Aardema, gepubliceerd in Oppad, Oktober-nummer 1996

Wie met de fiets door Noord-Frankrijk trekt, rolt langs eindeloos golvende graanvelden. Maar peddelend over de Marne laijgt het landschap een heel ander gezicht. De rivier lijkt door een oneindig woud te stromen en de beschaving toont slechts haar buitenkant. Eeuwig zou je voort willen dobberen.

Kanotochten op de Marne

'Hier gaat het niet, het stikt van de waterplanten.' 'Maar in de gids staat dat het vanaf hier wel mogelijk is', probeer ik. Udo is onverbiddelijk. Nee is nee, tenslotte is hij de kapitein. Ik baal wel, want de Aire is een snoezig riviertje; smal en een beetje weggezonken in het landschap, met bomen en struiken aan de waterkant.

... Lees verder:
De Marne - Eeuwig dobberen

De eerste kanotochten in Frankrijk

Onze Trapper, waar we heel wat tochten mee maken, gaat ook dit jaar weer op het dak van de auto. Nu voor een eerste kennismaking met de wateren in Frankrijk. Onze vakantie is gepland voor drie weken. Niet langer dan vier dagen op een camping en dan weer verder. Op de heenreis gaan we eerst langs onze ouders, zij zijn al enkele weken eerder vertrokken.

... Lees verder:
De eerste kanotochten in Frankrijk

La Vienne

De eerste tocht gaat over veertien kilometer van Civaux naar Chauvigny. Vanaf een smal weggetje midden in het dorp brengen we onze kano ongeveer twee meter naar beneden, laden alle spullen in en samen met pa maak ik mijn eerste slagen. We worden op de brug door het thuisfront uitgezwaaid.

... Lees verder:
La Vienne

La Gartempe

De volgende middag komen we na wat in de omgeving rond te hebben gereden in Montmorillon aan. Een prachtig oud stadje aan de rivier de Gartempe. Eerst hier wat rondkijken. Aangezien we met zijn tweeën zijn besluiten we wat stroomafwaarts te gaan zoeken voor een geschikte opstapplaats. Enkele kilometers buiten het stadje vinden we aan de linkeroever een prachtige parkeerplaats. Casper kan hier lekker rondrennen en met zijn bal spelen terwijl wij onze kano naar de oever brengen. Casper voor in en we peddelen stroomop richting Montmorillon. De rivier is wat minder breed dan de Vienne, maar heeft er hier verder wel veel van weg. Bijna aangekomen in het centrum, vlak voor een mooie aanlegplaats voor de brug komen we niet verder.

... Lees verder:
La Gartempe

De Taurion

We vertrekken niet te laat. Het weer is goed. De avond tevoren hebben we kunnen zien waar ongeveer ons eindpunt zal zijn, een kleine brug, daar waar het stuwmeer op zijn smalst is, dus de stroming het snelst. De tocht is fantastisch, tussen de hoge heuvels en bossen. Ontzettend veel water- en roofvogels, vooral de visarenden die af en toe naar beneden duiken voor hun prooi maken indruk in deze stilte. We liggen dan meestal ook even stil om goed te kunnen zien wat ze doen. Soms zijn ze met vier stuks bij elkaar.

... Lees verder:
De Taurion