La Vienne

De eerste tocht gaat over veertien kilometer van Civaux naar Chauvigny. Vanaf een smal weggetje midden in het dorp brengen we onze kano ongeveer twee meter naar beneden, laden alle spullen in en samen met pa maak ik mijn eerste slagen. We worden op de brug door het thuisfront uitgezwaaid.

Na ongeveer vier of vijf slagen krijgt pa wat last van zijn schouder, valt ook niet mee de eerste keer in zo'n wankel geval. Hij zet zich helemaal shrap tegen elke beweging die hij overigens zelf veroorzaakt. Met de ellebogen strak tegen zijn lichaam probeert hij te peddelen.
Eerst maar eens wat oefeningen om aan de kano te wennen. Losjes zitten, ontspannen, proberen tegen te sturen met zijn lichaam wanneer ik onverwachte bewegingen maak. Uiteindelijk heeft hij de slag en het belangrijkste, het plezier te pakken. Geen last meer van zijn schouders en om de andere slag die ik maak, maakt hij de zijne. Hij zit goed in zijn ritme en zal de hele tocht uitvaren.

De rivier is over de hele afstand vrijwel gelijk in breedte, dus niet veel spanning wat betreft de stroming.
De vele bochten maken elk uitzicht opnieuw bezienswaardig.

Aan de hand van de ontelbare kleine
houten platbodems valt het ons op dat hier ontzettend veel gevist wordt, wat later ook blijkt. Bij vrijwel elke boot hoort een stukje land of andersom. Elk stuk gescheiden door draad, hout of andere afrastering en alle stukjes naar eigen smaak ingericht, voorzien van steiger, houten huisje of complete villa. We besluiten dan ook maar eens aan wal te gaan op een van deze anonieme plekjes privé. Via een kleine steiger klimmen we uit de kano en zetten onze meegebrachte koffie op een prachtige picknick-tafel onder de bomen.

Lekker rustig, koffie, pijpje, pa zijn sigaar, natuur en bovenal: rust. Na een halfuurtje trekken we verder. Ontzettend veel vogels en prachtige uitzichten. Op ongeveer drie kwartier voor Chauvigny stoppen we nog een maal voor koffie, een prachtig plekje onder de bomen, een uit beton gegoten huisje, totaal in verval en geen bankje, maar we redden ons goed.

De laatste slagen voor Chauvigny doen we rustig aan. We genieten hier extra van het mooie uitzicht op de stad, met bovenop de berg het kasteel. Direct na de derde brug, in het midden van de stad, leggen we aan de linkeroever aan. Naast de parkeerplaats van het zwembad.Het is nog even wachten voor dat we opgehaald worden. We slepen alvast de kano weer omhoog en leggen alle spullen klaar voor de terugreis naar de camping.

De eerste kilometers, al met al een prachtige tocht, vrij vlak water met een behoorlijke stroming, door prachtige natuur en in ieder geval een middag om niet te vergeten.