La Gartempe

De volgende middag komen we na wat in de omgeving rond te hebben gereden in Montmorillon aan. Een prachtig oud stadje aan de rivier de Gartempe. Eerst hier wat rondkijken. Aangezien we met zijn tweeën zijn besluiten we wat stroomafwaarts te gaan zoeken voor een geschikte opstapplaats. Enkele kilometers buiten het stadje vinden we aan de linkeroever een prachtige parkeerplaats. Casper kan hier lekker rondrennen en met zijn bal spelen terwijl wij onze kano naar de oever brengen. Casper voor in en we peddelen stroomop richting Montmorillon. De rivier is wat minder breed dan de Vienne, maar heeft er hier verder wel veel van weg. Bijna aangekomen in het centrum, vlak voor een mooie aanlegplaats voor de brug komen we niet verder.

De stroom is hier te sterk in verband met het verval. Ondertussen gaat het nog regenen ook. We besluiten snel naar de overzijde te varen waar wat prachtig aangelegde tuinen zijn.

In een van deze tuinen schuilen we even onder de bomen en trekken onze regenkleding maar vast aan voor de terug-reis.

Een kwartiertje later laten we ons langzaam afzakken terug naar de auto. Na een uurtje is het droog en pakken we onze spullen weer in, laten de jassen nog even drogen en drinken lekker Hollandse koffie. Casper heeft de middag van zijn leven, lekker ongecontroleerd met de bal alle kanten in, en nog wat stenen uit het water duiken. Dit laatste gaat wel heel voorzichtig, het is tenslotte nog maar het begin van de vakantie en was ie door de regen ook al redelijk verzopen.

We besluiten de volgende dag met elkaar wat rustig de omgeving te verkennen. We komen onder andere terecht in Bonnes aan de Gartempe. Gerda en ma bezoeken hier Touffou, een prachtig kasteel uit de twaalfde eeuw. Binnen kunnen ze niet veel bekijken, de keuken maakt in ieder geval een mooie indruk met al die koperen pannen en potten. Verder wandelen ze door de prachtig aangelegde tuinen.

Pa en ik besluiten wat te wandelen in Bonnes. Een klein uitgestorven plaatsje met mooie rustieke doorkijkjes. Nog even lekker koffie drinken aan de waterkant en na ruim een uur gaan we op weg om de kasteelbezoekers op te halen. Op de camping aangekomen proberen we samen nog een van die, volgens zeggen, grote forellen te vangen. Na een paar uur lekker keuvelen en vissen, ja.., beet…: bot. Al met al brengen we een paar leuke dagen bij onze ouders door, het weer is redelijk.

We brengen onze zaakjes vast op orde, de volgende dag trekken we verder richting Limoges. Van een Nederlands stel krijgen we een adres van een SVR-camping in een merengebied bij St. Leonard. Daar aangekomen blijkt dit wel een heel erg rustige camping, geen water in de directe omgeving, dus besluiten we verder te trekken. Na een klein uurtje komen we bij Pont du Dognon, een brug over het stuwmeer van de Taurion.

Met wat moeite en heel wat vrije plekjes te hebben bekeken installeren we ons op een van hoogste terrassen van de camping. Een prachtig uitzicht over het stuwmeer. Ik kan het dan ook niet laten om ‘s avonds direct een stuk te verkennen met de kano. Ziet er heel mooi uit, we gaan dan ook op verkenning uit om te zien waar de volgende dag onze kanotocht heen zal gaan. Het blijkt dat we maar een kant op kunnen, stroomopwaarts. Stroomafwaarts is vanaf de brug verboden voor kano’s, hier mag enkel met motor gevaren worden, jammer.