Kanovaren op de Maas

Onze kanovrienden van Freeranger Canoe peddelen de Maas van Verdun naar Sedan. Een tocht van een goede 100 km:

"Kanovaren op de Maas? Klinkt niet boeiend, en toch. In het noordfranse Département de la Meuse is de Maas nog niet de gekanaliseerde rivier die ze vanaf de Belgische stad Namen wordt. Wel in tegendeel het is een bijzonder mooie en natuurlijke waterloop die door een erg aanlokkelijk landschap stroomt."

Kanovaren op de Maas - Frankrijk Freeranger Canoe peddelt de Maas van Verdun naar Sedan

... Lees verder:
Kanovaren op de Maas

Clairmarais - GruutenDorst Kanotoertocht

Flink wat winterkleding mee voor een grandioze kanotoertocht door de moerassen van Clairmarais met de kanovrienden. De temperatuur blijft ver boven de nul graden steken, dus de lange onderbroeken en dikke wanten kunnen we uiteindelijk in "de Westhoeke" achterlaten.
We vertrekken vroeg om op tijd te kunnen verzamelen aan de steiger bij Isnor in Clairmarais, voor een kanotoertocht die voortaan met speciale naamgeving op onze kanokalender zal prijken.

kanovaren Clairmarais - Noord Frankrijk

... Lees verder:
Clairmarais - GruutenDorst Kanotoertocht

Kanovaren rond de Moerassen van Clairmarais

10-12 april 2009 Noord Frankrijk, net even over de grens van west Vlaanderen, België. Een uitzonderdlijk fraai en afwisselend gebied, laaggelegen polderlandschap. Je waant je even terug in de tijd. In ieder geval diegenen die zich het Westland van pakweg veertig jaar terug kunnen herrinneren. Een tuinbouwgebied zonder kassen, waar de vele soorten groenten nog worden verbouwd op ambachtelijke wijze. De vele slootjes, vaartjes en kanalen bieden de kano- en kajakvaarder kilometers peddelplezier. Afwisselende bouw, uniek en typisch voor dit gebied zorgt dat je je geen moment verveelt.

... Lees verder:
Kanovaren rond de Moerassen van Clairmarais

De polder van Audomarais

Tussen Boulogne-sur-Mer, Calais en Saint Omer ligt een prachtig natuurgebied. Als Nationaal Natuurpark opgericht om een uitzonderlijk erfgoed te beschermen en te gebruiken als hulpmiddel voor beheerste landinrichting. Behoud van de biodiversiteit en de waterrijkdom, bescherming van de landschappen, ontwikkeling van menselijke activiteiten. Dit alemaal uit het oogpunt van duurzame ontwikkeling: het Regionale Natuurpark "Caps et Marais d´Opale" onderzoekt dagelijks het evenwicht tussen natuurbescherming en ontwikkeling.

... Lees verder:
De polder van Audomarais

De Allier - afwisseling ten top

Tekst: Jan Wester, gepubliceerd in Oppad, Juni-nummer 1989

De Allier is de grootste zijrivier van de Loire. De bovenloop is voor waaghalzen, de benedenloop leent zich uitstekend voor de familie-canadees. Omringd door rotspartijen en woeste landschappen, ver van de bewoonde wereld, is deze Franse rivier met vele zij-armen het neusje van de zalm.

De Allier, een paradijs voor de canadeesvaarder

allier De Allier, net als zoveel andere Franse rivieren ook een kind van het Massif Central, wordt op een hoogte van 1500 m geboren op de hellingen van de Maure de Gardille. In de bovenloop raast de jonge bergrivier door donkere kloven, waar ze zich met woest bruisende stroomversnellingen tussen basaltblokken door wringt. Bij het bekende kuuroord 71 Vichy aangekomen, heeft de reeds volwassen en gekalmeerde rivier er 300 km opzitten. Na deze stad volgt nog ruim 100 km onberoerd rivierlandschap, zoals in West-Europa helaas nauwelijks meer te vinden is. In totale eenzaamheid kronkelt de Allier door haar zelfgemaakte oerwoudomzoomde bedding, die zij al naar de luimen van het winterse hoogwater, jaarlijks verandert. De rivier moet zich soms in een aantal zij-armen splitsen om al die eenzame grindbanken en woestbegroeide eilanden liefderijk te kunnen omhelzen. De Allier heeft voor elk wat wils in petto. Van wildwater categorie IV en V voor wildwateracrobaten, tot WW I voor rustige toertochtmakers die er met de canadees op uit trekken. Vooral voor deze laatste groep is de Allier een paradijs.

... Lees verder:
De Allier - afwisseling ten top

<< Eerste < Vorige [1 / 3] Volgende > Laatste >>