Kanotocht op de Örtze

Midden Juni, goed weer, dus gewoon even een kort weekend er tussenuit. Tentje mee en op naar Winsen tussen Hannover en Hamburg. Camping Im Stillen Winkel, een leuke camping aan de rand van natuurgebied Lünerburger Heide.

De eerste dag gelijk maar eens een korte tocht gemaakt over de Örtze, een smal riviertje kronkelend door prachtig bos- en weidelandschap.

Dankzij de redelijke stroming is het ook nog lekker inspannend om af en toe op een normale manier de korte bochten door te komen. Het is lekker rustig, zon hoog aan de hemel dus af en toe lekker even aan de wal om onder de bomen en beetje verkoeling te zoeken. Het is hier echt rustig genieten.

De volgende dag wordt ik alleen afgezet in Hermansburg, onder de brug is een prachtige opstapplaats.
Tuurlijk, er wordt hier blijkbaar veel gepeddeld, alles is netjes voor elkaar, dat zie je ook niet overal.
Nadat alles in de kano is gepakt nog even en bakje koffie en dan maar zien waar en wanneer we uitkomen.

In ieder geval weer op de camping, want deze ligt zo ongeveer waar de Örtze in de Aller overgaat, overigens nog wel ruim 30 kilometer te peddelen. Van Hermansburg naar Oldendorf, het eerst volde plaatsje, is het leuk peddelen.

Veel obstakels, overhangde takken, complete bomen in en over het water, maar dat drukt de pret niet.

Het is tenslotte natuurgebied, en dat is dan te merken ook. Overigens kun je hier niet het hele jaar peddelen. Natuurpark Südheide heeft enkele "sondervorschriften", ofwel alleen peddelen van 1 mei tot 15 oktober tussen 09.00 uur en 18.00 uur met een maximale bootlengte van 6 meter.

Overigens veel langer kun je ook niet hebben met al die "kronkels" in de rivier. In Oldendorf is een leuke aanlegplaats, deze moet je ook gebruiken, want tussen Hermansburg en Wolthausen mag je alleen aanleggen op de daarvoor aangelegde plaatsen. Verder naar Eversen, hier ook een prachtige aanlegplaats, echt geschikt voor dagrecreatie.

Na Eversen een langgerekt stuk tot aan Wolfshausen, langs en door een paar prachtige vennetjes. Ook de molen van Wolfshausen is de moeite waard. Bij het overzetten is het hier lekker genieten in het bos.

Overigens mag je het traject tussen Eversen en Wolthausen niet met teveel kano's tegelijk peddelen van April tot eind Juli.

Het laatste traject heb ik gisteren ook al gepeddeld, dus voor veel verrassingen kom ik hier niet meer te staan.
Eind van de middag wordt ik al opgewacht op de camping. 's Avonds nog een stukje Aller op en neer, toch heel anders, breed, kaal en door weidelandschap, veel vissers.

De Örtze is wat mij betreft een echte aanrader.
Rust, natuur, afwisselend en niet druk.
Overigens kun je hier ook kano's huren, o.a. Myers Kanatour: www.kanatour.de of Heide Service: www.heide-service.de Wil je naast onze foto's alvast iets meer vande omgeving zien: www.hallo-mueden.de of www.winsenaller.de

Camping Im Stillen Winkel kan ik beslist aanraden, lekker rustig en veel ruimte, in het bos en direct aan de Örtze.