Photography by kanoweb

Recreatief oppad met kano of kajak!

Veel mensen combineren hun sportieve activiteit tegenwoordig maar al te graag met ontspannend bezig zijn. Aangespoord door bijvoorbeeld een van de vele TV-programma's of door vrienden van de sportclub. Lekker oppad met het gezin, vrienden, kennissen of in je eentje. Tijdens een dagje uit, korte of langere vakantie heerlijk genieten van natuur, rust en vele mooie, nog onontdekte plekjes in Nederland of het buitenland.

Recreatief toervaren

Het recreatief toervaren met kajak of kano neemt elk jaar nog steeds flink toe. Prima! Gespecialiseerde kanoverhuurbedrijven spelen hier handig op in door uitbreiding van hun activiteitenprogramma. Diverse waterschappen ontsluiten nieuwe landschappelijke routes al dan niet in samenwerking met plaatselijke kanoverenigingen of kajakclubs, op hun beurt weer ondersteund door onder andere kanobonden, zoals het Watersportverbond Kanosport of de TKBN (Toeristische Kano Bond Nederland)

Sportieve recreatie

Waar het Watersportverbond zich met name richt op de sportieve kant van (vooral) het kajakvaren, biedt de TKBN een ruim programma aan (recreatieve) toertochten voor kajak én kano door de mooiste vaargebieden in Nederland. Hoe dan ook, de recreatieve kanosport wordt goed behartigd en bevorderd. Vrijwel alle takken van de kanosport komen aan bod in diverse activiteiten. Bijvoorbeeld dag- of trektochten, kampen voor kajak en canadees, branding- en wildwaterkanoen, grootwatervaren. Maar ook cursussen in techniek en veiligheid voor zowel de beginnende als gevorderde kanovaarder.

Kennismaken met kanovaren?

Wil je vanuit je luie stoel achter het scherm al eens kennismaken met enkele kajaktechnieken en iets meer weten over veiligheid? Neem dan eens een kijkje op de site van Niko Hakkarainen kayakpaddling. Een heldere uitleg van de basisbeginselen kajakvaren. En mis zeker niet deze prachtige introductie kanovaren van het Watersportverbond!

Voel je je nog niet zo vertrouwd en wil je eens iets meer weten, zien of een proefvaartje maken? Dan is het nu tijd om uit je stoel te komen! Ga eens aan bij een van de kanoverenigingen bij je in de buurt. Veel verenigingen organiseren aan het begin van het vaarseizoen hun open dag of zogenaamde "instapdagen" waar ze ruim de tijd nemen om je vertrouwd te maken met het kanovaren.

Waar ga je peddelen?

Natuurlijk ga je na een tijdje ook op zoek naar mooie vaargebieden. Op de kanokaart vind je in een oogopslag de mooiste peddelroutes én instapplekken. Aanvullende info, zoals kanosteigers, overdraagplaatsen en interessante plekjes aan de route kun je apart aanvinken. Kanoverhuuradressen en kanocampings aan het water worden ook vermeld. Zélfs de kanovereniging bij jou in de buurt is te vinden.

Wet en regelgeving voor kanovaarders

Informatie over verkeersregels/vaarregels in Nederland, met basale regels specifiek voor kanovaarders is te vinden in een klein boekwerkje te downloaden op de website van Arend Aalbrechts.

Honderden pagina's peddelfun!

Wil je uiteindelijk ook eens wat verder van huis peddelen en zoek je kanoverhuurbedrijven, kanocampings, kanoreizen, vaargebieden, tips, links, of bezienswaardigheden onderweg? Kanoweb biedt je honderden pagina's vaarplezier met veel impressies van mooie vaargebieden en uiteenlopende onderwerpen over het recreatief kano en kajakvaren in binnen- en buitenland.