Kano modellen of model kano's bouwen

Ingezonden door Carel Wichems

Vanaf mijn 12 jaar ben ik kanovaarder en ben dat meer als 50 jaar gebleven. Ik heb nu het roer wat omgegooid en ben overgestapt naar het bouwen van model kano’s op schaal. In 2004 tijdens de bouw van onze wijk, waar ik nu ook een huis heb, verdween heel veel montage draad in de afval container en dat vond ik verspilling , dus heb ik dat verzameld. Wat ik er mee moest doen wist ik op dat moment nog niet.

modelbouw eskimo Later kreeg ik het idee om er een Eskimo kano van te maken. Ik heb een boekwerk waar een tekening in staat met een schaal 1: 10. Ik heb een mal gemaakt van de romp en één van het dek met de zijkanten. Draad ontmanteld en op lengte geknipt en over de mal gebogen. Het geheel in elkaar gesoldeerd. Beide onderdelen gemonteerd . Nadat alles goed schoon gemaakt is het geheel in een bronskleur gespoten. Een peddel en standaard maakt het model compleet.

Nu ik de smaak te pakken heb moest er een nieuw project komen.
Het moest een traditionele canadese toerkano worden.

modelbouw toerkano Dus eerst een ontwerp en tekening gemaakt. Aan de hand van deze tekening een bouwmal geconstrueerd. Het maken van tekeningen en mallen is het meeste werk, want je moet alles zelf ontdekken hoe het gemaakt moet worden. Op de mal worden de spanten gebogen met behulp van een natte lap en een strijkijzertje. In een aparte mal wordt de kielbalk met de stevens gemaakt en deze eerst op de mal gemonteerd voordat de spanten er overheen gaan. Deze spanten zijn dunne roerhoutjes. Voor de beplanking gebruik ik een houten Luxaflex. Deze heb ik eerst geschuurd om de lak te verwijderen zodat het goed te lijmen is en dan in latjes van 2x2 mm. gezaagd. Om te beginnen komt er 3 latten onder het boord een donkere lat welke horizontaal geplaatst wordt. Van daaruit gaat het richting kiel.

Als er voldoende stijfheid is wordt de romp van de mal gehaald om verder af te bouwen. Een canadese kano is niet zelf lossend door de naar binnen gebogen stevens. De romp wordt verder afgewerkt met een stoot lijst, een buiten kiel en extra gelamineerde stevens. Ik gebruik bij de bouw veel rest hout o.a. van groente kistjes, zitjes en vloerplanken maken het compleet. Schuren en lakken is een tijd rovend werk maar het resultaat mag er zijn. Standaard en 2 peddels horen er bij.

modelbouw canadees Canadees liggend op de bouwmal. Ik hoop dat u veel genoegen aan dit artikel beleeft.

Carel Wichems
Hengelo
c.wichems@ziggo.nl