Antolla, vertrekpunt in zuidelijk Saimaa-gebied

We bezoeken Tiina in Antolla. Zij is zeer bekend met de regio en als gids peddelt zij regelmatig mee over de meren in het beschermde gebied Luonteri even ten zuidoosten van Mikkeli. Enthousiast vertelt zij over haar activiteiten als gids en over de gemêleerde groepen die, net als wij, de regio via het water willen verkennen. Ze raadt ons een paar mooie routes aan. Routes die zij zelf ook peddelt wanneer ze een groep voor het eerst mee het water opneemt. Vooral gezinnen met weinig kano ervaring begeleidt zij zeker op hun eerste tocht. "Veiligheid staat voorop."

antolla Vanuit Antolla langs de prachtige rotspartijen rechtsaf een smalle doorvaart in om uit te komen bij een groep eilanden waar je heerlijk kunt luieren en genieten van het uitzicht. Hier en daar staan fraaie exemplaren vakantiehuisjes. Toch bieden de vele eilanden meer dan genoeg ruimte om heerlijk vrij je tentje op te slaan om ongestoord van je nachtrust te genieten.

Rond het Luonteri vind je weinig shelters. Maar mocht je onverhoopt niet willen of kunnen kamperen en toch genieten van een meerdaagse kanotocht. Veel vakantiehuisjes of mökki zijn eenvoudig te boeken voor één nacht. Verschillende huisjes vind je op camping in Antolla of bij kleine gasthaventjes op een van de ontelbare eilandjes verspreid in het gebied.

antolla Wil je wat zekerheid vooraf wat betreft overnachting. Tiina is geboren en getogen in Antolla en kent het Luonteri op haar duimpje. Ze heeft plaatselijk vele contacten en regelt vooraf of desnoods wanneer je onderweg in slecht weer ter terecht komt een slaaplaats.

Na een paar uurtjes genieten op een van de vele eilanden varen we door een prachtig begroeide smalle passage terug richting Harvio, het grote meer voor Antolla. We maken een grote oversteek via enkele kleine eilandjes en bereiken onze slaapplaats op de camping in Antolla. Een heerlijke dag. En dat ondanks de verwachte flinke regenbuien."Geen spatje!" De wind trekt iets aan, dus misschien toch een voorbode?