Per kajak Savonlinna rond

Vandaag onze eerste dag in het Finse Merengebied. We hebben afgesproken Harri in Savonlinna te ontmoeten zodat hij ons een beetje wegwijs kan maken in de regio. In een heerlijk zonnetje op het terras aan de markt maken we voor het eerst kennis. Harri laat ons de mooiste plekjes zien en heeft een paar goed gedetaileerde kaarten meegebracht zodat we perfecte kajaktochten te kunnen gaan maken. Hopenlijk laat het weer ons hierbij niet in de steek. Het is lekker weer en samen lopen we nog even langs de haven en over de gezellige markt.

haven Terug op Vuohamaki duurt het dan ok niet lang voor ik de kajak op de kar heb om deze naar het meer beneden aan de camping te rijden. Van hieruit is het een paar uur peddelen rond het prachtige en touristische stadje Savonlinna. Het eerste meer is vrij rustig. Wat vakantiehuisjes aan de oever, niet druk maar gezellig. Onder twee bruggen door naar Haapavesi, het meer noordelijk van Savonlinna. Ik passeer een leuke haven waar druk wordt gewerkt aan het herstel en onderhoud van enkele oude stoomboten. Je ziet ze nog veel hier in de regio. Ze worden nu vooral gebruikt als rondvaartboten tussen onder andere Heinavesi en Savonlinna.

kasteel Olanvinna Rond enkele kleine eilandjes. Het is nog lekker zonnig zo aan het eind van de dag en ieder geniet op eigen manier, zeilen, vissen, zwemmen of gewoonlekker zonnebaden op een vaan de vele strandjes. Via een binnendoortje peddel ik langs de markt en vaar richting het kasteel Olanvinna dat op dit moment geheel in het teken staat van het Operafestival. Het briefje bij Jahu (kano- en kajakverhuur) hangt er nog: "Vandaag is het slecht weer, dus ik ben er even niet ;-)" Slecht weer? Dat valt wel mee die paar spatjes af en toe. Ik had het wel leuk gevonden hem even te ontmoeten. Dat moet dan maar wachten tot onze volgende Finland-trip.

seal Met de wind op de kont van de kajak peddel ik nu zuidelijk van Savonlinna. Een fraai stadsgezicht en aan de andere zijde alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat op onze volgende tochten: veel open water en veel eilanden. Prachtig! Rond half negen weer terug. Een prachtige afwisselende avondtocht en een mooi eerste kennismaking met de Finse Meren.