Zuid Kolovesi, rustverstorende waterdruppels

Vanuit Savonlinna rijden op ons gemak richting het Kolovesi Natianal Park. Een geschikte uitvalsbasis voor onze kajaktochten vinden we op een mooi strak grasveldje aan de passantenhaven in Savonranta. Aangezien morgen zéér slecht weer wordt voorspeld besluiten we een mooie lange avondtocht te gaan maken.

avondtocht per kajak in het zuiden van Nat. Park Kolovesi

... Lees verder:
Zuid Kolovesi, rustverstorende waterdruppels

In avondrood rond Savonranta

Al enkele dagen is de passantenhaven in Savonranta onze uitvalsbasis voor prachtige kajaktochten in de wijde omgeving. Tijd om bij prachtig avondweer hier een fraaie rontocht te starten. Onder de kleine brug richting Savonlinna peddel ik langs de uitloper van het dorp. Uiteenlopende bebouwing. Langs prachtige oude boerenhuisjes, villa's en vakantie-optrekjes met mooi aangelegde privé haventjes Aan het uiteinde van deze landtong vaar ik richting een groot meer. De vorm van het meer is vijwel rond en is tegelijkertijd het diepste in de regio. Er zijn dan ook geen eilandjes te vinden. Het meer zou zijn ontstaan door een inslag van een meteoriet. Hier kan ik me iets bij voorstellen gezien de omvang en vorm.

... Lees verder:
In avondrood rond Savonranta

Per kajak Savonlinna rond

Vandaag onze eerste dag in het Finse Merengebied. We hebben afgesproken Harri in Savonlinna te ontmoeten zodat hij ons een beetje wegwijs kan maken in de regio. In een heerlijk zonnetje op het terras aan de markt maken we voor het eerst kennis. Harri laat ons de mooiste plekjes zien en heeft een paar goed gedetaileerde kaarten meegebracht zodat we perfecte kajaktochten te kunnen gaan maken. Hopenlijk laat het weer ons hierbij niet in de steek. Het is lekker weer en samen lopen we nog even langs de haven en over de gezellige markt.

... Lees verder:
Per kajak Savonlinna rond

Kajakken in de Savonlinna archipel

De veerboot bij Koivukernnanniemi als vertrekpunt om vandaag een grote tocht te varen rond de eilanden zuidelijk van Savonlinna. Een stevige wind op de punt van de kajak staat me te wachten. Dit is goed aangezien ik na een kilometer of vier afbuig en langs de oevers van het eiland Lankansaari in de luwte van de wind kan varen. Eerst de brede vaargeul over. Het is toch vreemd dat zo plotseling tussen de eilanden een flinke coaster geladen met hout op komt varen. Dit soort grote schepen verwacht je hier in eerste instantie toch niet.

... Lees verder:
Kajakken in de Savonlinna archipel

Ontspannende kajaktocht langs de "rug" van Punkaharju

Opnieuw avondrood wanneer ik zit te schrijven. Onze derde dag in Finland, rond 21 graden, zon, veel wolken en af en toe een bui. Tegen de middag naar Punkaharju, liggend op een prachtig rif. De hoofdweg en spoorbaan loopt van eiland naar eiland over een smalle landstrook, ontstaan in de IJstijd, door de wegschuivende reuzengletsjers. Deze kiezelsteenrug, "harju", is ongeveer 7 kilometer lang en op het smalste stuk zo'n 5 meter breed. Aan het begin, komend van Savonlinna, ligt Retrettie. Een kunstmatig aangelegd grot met een grote kunstcollectie. Zeer bekend in Finland en het bezoeken waard. Op de bootreis van Stockholm naar Helsinki is ons door twee Finnen die hier in de buurt zijn opgegroeid een bezoek al aangeraden.

... Lees verder:
Ontspannende kajaktocht langs de "rug" van Punkaharju