Heinavesi, een grote beer maakt zijn opwachting

Na in Heinavesi de prachtige houten kerk te hebben bewonderd gaan we voor de peddeltocht van vandaag eerst op zoek naar het juiste eindpunt. Wel belangrijk, blijkt achteraf. Het is nog flink zoeken met al die kleine bospaadjes. Via zandpaadjes, links rechts, ga zo maar door, staan we plots voor een hefboom met slot. Hier kunne we niet verder. Jammer want linksaf ligt het haventje van Wirran Wietan. Prachtig gelegen aan het kanaal vanuit Heinavesi.

prachtige houten kerk in Heinavesi Nu is een kanaal in Finland wel iets anders dan bij ons. In 1906 is de verbinding tussen Heinavesi en Savonlinna volbracht. Vrijwel natuurlijke passages door grote rotspartijen en op sommige plekken vrij smal. Het verval is hier in totaal en flink aantal meter. Gelukkig kun je in plaats van de vele stroomversnellingen die af en toe best flink zijn, ook kiezen om door de sluis te varen. Handbediend en selfservice. Een zéér handig systeem. Niet wachten op de sluiswachter, maar je trekt gewoon aan een koord. Wacht ongeveer anderhalve minuut tot de sluisdeuren open gaan en je vaart naar binnen. Vasthouden aan een van de touwen en je wordt vervolgens "geschut", om daarna lekker verder te kunnen peddelen. Voor ons zo de beste optie. Liever niet met onze tourkajak door de stroomversnelling. Daar hebben we ons oude "Pryon ww-tje" voor. (maar niet mee;-)

de stroomversnelling bij Kerma Jouko heeft ons voor de tocht nog een kaart meegegeven waarop al zijn Seal Trail routes zijn uitgezet, inclusief afstanden en de plekjes om even te schuilen bij een onverwachte regenbui. Gelukkig maar, helaas weer een flinke bui over ons heen dus maar even snel zo'n perfect Seal Trail shelterje opgezocht. Prima plekje om te kamperen. Hout voor het vuur ligt klaar. Een "tonnetje" voor de nodige behoefte iets verderop in het bos. Heerlijk zo vrij in de natuur.

Seal Trail overnachting Op onze Kolovesi tocht spraken we een Fin die zijn zes-daagse kajaktocht was gestart in Kerma. Van hieruit door de kanalen, het Kolovesi National Park richting Oravi naar het Linansaari Nationaal Park. Van hieruit zou hij terugvaren met de stoomboot naar Kerma. Kajak voor tien euro mee aan boord. Zo zie je wat voor een mogelijkheden er zijn wat varen betreft. Wij besluiten met goed weer naar Oravi te rijden en van daaruit een mooie kajaktocht over de meren te maken.

lekker smullen Ondertussen de smalle stukken van het kanaal gepasseerd en het eindpunt is in zicht. Een grote beer zit ons op te wachten. Smakelijk eet hij zijn vers gevangen visje. Ik denk dat ie dit zal ie morgen ook nog wel zal doen; echt Fins houtsnijwerk.