Rond de eilanden van Pankajarvi

De buien zijn verdreven met de nacht. Het meer is rustig wanneer we vertrekken in noordelijke richting. Langs de oever van de Lieksanjoki is wat bedrijvigheid op de akkers bij een klein boerderijtje. Een bootje met buitenboordmotor verstoord even de rust waarin we vertokken zijn. Twee vissers, zo te zien aan het arsenaal hengels dat aan de achterzijde van hun boot tegen en beugel staat.

pankajarvi Rondom bossen met fraaie doorkijkjes. In de verte scheidt een lichtbruine strook het blauwe water van de groene omgeving. Aangekomen blijkt het een prachtig strand midden in het bos. Bootjes liggen aangemeerd. Hier kom je enkel via een zandpad vanaf de openbare weg. Heerlijk languit genieten we van de overdrijvende wolkenpartijen. Kleine paddestoeltjes in het rulle zand lijken net parasols op een verlaten strand.

pankajarvi Rietkragen scheiden de eilanden. Voorzichtig varen we door een smalle passage. Even helpen met de handen onder de boot, we lopen nog net niet vast. "Zoefff"" Enkele meeuwen scheren laag over ons hoofd. Zo laag dat je af en toe weg wil duiken wanneer er weer eens eentje recht op je af komt. Vermoedelijk zijn we iets te dicht bij hun jongen en proberen ze op deze manier de aandacht af te leiden.

Op de kaart bekijken we hoe we rond de eilanden willen peddelen. "Die doorvaart, dat lijkt me wel een uitdaging, in plaats van helemaal rondom en over het breedste gedeelte van het meer" Ik ben het er mee eens. Kort langs de oevers valt veel te genieten. "Maar nog wel eerst even een lekker plekje opzoeken voor een verfrissing." We varen rond het grootste eiland en hebben de wind in de rug. Rustig peddelen we richting de Lieksanjoki, die evenwijdig van noord naar zuid, langs het meer loopt.