Pielinen, een "zee" van eilanden

Met een oppervlakte van ruim 890 vierkante kilometer, een breedte van 30 kilometer en een lengte van ruim 120 kilometer is het meer Pielinen een van de grootste meren in Finland. Het meer kent dieptes van gemiddeld 10 tot maximaal 61 meter is verbonden met het zuidelijk gelegen Saimaa merengebied door de rivier Pielsjoki. Een grote open watervlakte met bijna 1500 grotere en kleinere eilanden. De rivieren Lieksanjoki, Jongunjoki en Koitajoki zorgen voor de grootste toevoer van water vanuit de oostelijke, tot ver in Rusland gelegen, ongerepte wildernes.

Pielinen De Pielinen is een qua natuur een prachtig meer. De vele eilanden en oevers zijn over het algemeen rotsachtig, maar in de vele beschutte bochten vindt je heerlijke zandstranden. Je ervaart er nog werkelijk de stilte van de natuur tijdens heerlijke wandelingen of kanotochten. Aan de westelijke oever van de Pielinen ligt Koli, de hoogste berg in Noord Karelië. Koli, samen met het Nationale park, behoort tot een van de bekendste Finse nationale landschappen.

Pielinen Elke peddelaar vindt meer dan genoeg mogelijkheden en alternatieven voor een kanotocht afgestemd op zijn of haar kunnen. Open water, beschutte routes of wild water op de vele toestromende grote en kleinere riviertjes. Op vele eilandjes zijn kleine kampeerfaciliteiten met vuurplaats aangelegd, perfect voor een overnachting op een zwerftocht. Een goede navigatiekaart van het gebied is tijdens je tocht onontbeerlijk. Het is vanzelfsprekend dat je het Fins Allemansrecht respecteert. Een overnachting met wat meer comfort in een "mokki" is overigens redelijk snel te vinden bij een van de campings of kleine vakantieparkjes in de regio.