Ruunaan: vissen, hiken, raften en peddelen

Ilkka vertelt ons graag over de regio die we enkele dagen met onze kajaks zullen gaan verkennen. Zijn camping aan de Pielinen, het op drie na grootste meer van Finland, is voor ons een perfecte uitvalsbasis. Samen bekijken we de vele mogelijkheden en de verschillende kaarten van het gebied.

vliegvissen

... Lees verder:
Ruunaan: vissen, hiken, raften en peddelen

Pielinen, een "zee" van eilanden

Met een oppervlakte van ruim 890 vierkante kilometer, een breedte van 30 kilometer en een lengte van ruim 120 kilometer is het meer Pielinen een van de grootste meren in Finland. Het meer kent dieptes van gemiddeld 10 tot maximaal 61 meter is verbonden met het zuidelijk gelegen Saimaa merengebied door de rivier Pielsjoki. Een grote open watervlakte met bijna 1500 grotere en kleinere eilanden. De rivieren Lieksanjoki, Jongunjoki en Koitajoki zorgen voor de grootste toevoer van water vanuit de oostelijke, tot ver in Rusland gelegen, ongerepte wildernes.

... Lees verder:
Pielinen, een "zee" van eilanden

Reposuo, groen, nat, zompig en verrassend

Vanuit Lieksa, onze meest noordelijke pleisterplaats in Finland, trekken we er vroeg op uit. Ilkka kent de streek op zijn duimpje en regelt voor ons een watervaste kaart van het gebied, wanneer we vertellen wat wij plan zijn. De mooiste plekjes om te peddelen tekent hij ons uit. Drie dagen kajakken over het meer Pankajarvi, via de rivier Lieksanjoki terug naar het meer Pielinen. Met nog enkele uitstapjes die we volgens hem beslist niet mogen missen, nu we hier toch zijn.

... Lees verder:
Reposuo, groen, nat, zompig en verrassend

Rond de eilanden van Pankajarvi

De buien zijn verdreven met de nacht. Het meer is rustig wanneer we vertrekken in noordelijke richting. Langs de oever van de Lieksanjoki is wat bedrijvigheid op de akkers bij een klein boerderijtje. Een bootje met buitenboordmotor verstoord even de rust waarin we vertokken zijn. Twee vissers, zo te zien aan het arsenaal hengels dat aan de achterzijde van hun boot tegen en beugel staat.

... Lees verder:
Rond de eilanden van Pankajarvi

Lieksanjoki, varen en klimmen

Een grauwe deken hangt over het meer wanneer we vroeg in de ochtend de veren van ons afschudden. De vijf kunstmatig onder het water aangelegde dammen in de bocht voor de twee elektriciteitscentrales staan vrijwel droog volgens Ilkka. "Je kunt goed afsteken door het pad door het bos te volgen" Op de watervaste kaart laat hij zien hoe dit pad loopt. Benieuwd vraagt hij "Kun je goed uit de voeten met de kaart?" Buitenom het feit dat alles in het Fins staat aangegeven lukt dit wel. We kunnen onze weg op de Pankajarvi er goed mee kunnen vinden.

... Lees verder:
Lieksanjoki, varen en klimmen