Stand Up Paddle

Uniek voor deze vorm van peddelen zijn de lange enkelbladige peddels. De lengte van de peddels is meestal zo'n 20 tot 25 cm langer dan de lengte van de supper zelf. Ben je dus 1,85 mtr dan zal je peddel ongeveer 2,05 mtr lang zijn. Voor Suppen in de golven wordt vaak een kortere lengte gekozen. Voor vlakwater touren of race vaak een wat langere peddel.

Fotografie: © Supholland

De lengte van de peddel is dus afhankelijk van de lengte van de supper, van de toepassing (waves/vlakwater/race) en van de sterkte van de supper. Een te groot peddelblad of een te lange peddel kan blessures opleveren. Laat je dus goed adviseren door een specialist en probeer vooral eerst eens te peddelen om te bekijken wat jij zelf plezierig vindt.

Peddels zijn er inmiddels in Aluminium, Glasvezel of in Carbon. Carbon is duurder materiaal en lichter, daarmee ook meestal duurder. En Houten peddels zijn met name geschikt voor zelfbouw. Inmiddels zijn er in Nederland al meerdere suppers die door het water glijden met een eigen gemaakte prachtig stukje houten vakwerk en worden er ook al workshops ‘houten peddel bouw’ gegeven. (www.macboat.nl)

Houten peddels zijn natuurlijk prachtig maar wel wat zwaarder dan de Carbon peddels. Veel Suppers kiezen voor de lichte Carbon peddels die bij lange peddelsessies wat comfortabeler en met minder inspanning te varen zijn. Peddel fabrikanten als bijv. Kialoa weten de perfecte combinatie tussen gewicht, flex en sterkte te realiseren in Carbon peddels. Check bij de overweging van een Carbon peddel altijd of de flex voldoende is.

De keuze van een peddel is veelal onderschat maar tenminste net zo belangrijk als de keuze voor de plank. Gedegen advies en testen is van belang om die peddel te vinden die bij jou past.