Staand of zittend?

Internationaal gezien zijn het inmiddels niet alleen kopstukken uit de Kano/kayak wereld die met plezier en succes Stand UP Peddelen. In eerste instantie wellicht gedreven door nieuwsgierigheid maar vervolgens gepakt door nieuwe mogelijkheden van de SUP sport zien we veel Kanoërs/kajakkers die door het "supvirus" gepakt zijn.

Fotografie: © Supholland

Staand peddelen brengt een aantal voordelen en ook nadelen met zich mee. Als belangrijkste voordeel wordt door de meeste suppers genoemd dat je continu op je plank moet balanceren. Dat betekent dat je ook continu je spieren moet gebruiken om recht op te blijven staan. Gecombineerd met het peddelen betekent dat dus dat elke peddelsessie je een volledige workout geeft. Zeker als er wat windchop of deining is op het water is je volledige peddelsessie feitelijk ook een continue balans oefening. Een ander veel genoemd voordeel is dat je staand een veel beter overzicht van de omgeving hebt. Staand kan je ook over hoge kanten kijken en zie je ook wat er allemaal onder water gebeurt. Door het hogere perspectief kijk je ook verder waardoor het anticiperen op de wateromstandigheden eerder en daarmee beter/veiliger koers kunt bepalen. Dat geldt met name voor grootwater, wildwater en op zee in de golven.

Staand peddelen heeft soms ook nadelen. De belangrijkste zijn dat je staand natuurlijk veel windvang hebt en peddelen met tegenwind een extra inspanning vraagt. Verder is het behouden van je evenwicht in zeer kabbelige omstandigheden natuurlijk erg moeilijk. Maar grappig genoeg worden juist deze twee laatste aspecten vaak juist gezien als een onderdeel van de uitdaging van Stand Up Paddle.

Verder is een Stand Up paddle board veelal makkelijker te handelen en veelal goedkoper dan veel soorten kano’s. En daarnaast ben je niet afhankelijk van een kanopartner en kun je ook op dagen dat je even geen partner of oppas kunt vinden even snel alleen een rondje peddelen.

Daarnaast bieden allround Stand Up paddle boards veelal de mogelijkheid tot het gebruik van een windsurfzeil. Ook kun je met de meeste SUP boards zonder problemen je eerste golfjes peddelen op zee of zelfs de Atlantische golven in. Het is dus een ideaal platform om met de familie en op vakantie garantie te hebben voor fun op het water.