Stand up paddle - Hawaiiaanse sport

De oude Hawaiianen vonden het staand peddelen uit. Er wordt alom aangenomen dat zij de sport al heel vroeg beoefenden. Begin van de 50'tiger jaren wordt het staand peddelen dan weer gesignaleerd in Waikiki. De zgn. "beachboys" die staand op grote houten "surfboards" met de toeristen in de golven peddelden en foto's maakten.

stand up paddling Fotografie: © Anne-Marie Reichman

... Lees verder:
Stand up paddle - Hawaiiaanse sport

SUP komt eraan!

De sport groeit onwaarschijnlijk hard in Hawaii, Amerika, Australië en inmiddels ook al in Engeland en Frankrijk. Stand Up ontwikkelt zich in meerdere richtingen. Triatleten suppen al marathons, wildwater fanaten suppen al op wildwater. Fitness liefhebbers gebruiken Stand Up Paddle voor hun full body work-out. Natuurliefhebbers beleven staand de natuur onder en boven water intenser door hun betere perspectief en surfers suppen inmiddels alle bekende en onbekende golven spots. Allemaal Stand up!

... Lees verder:
SUP komt eraan!

Elfstedentocht op de SUP

Voor de sportief ingestelde watersporters is het interessant te weten dat inmiddels al de eerste Elfstedentocht voor Stand Up Paddle is georganiseerd. Atleten vanuit heel de wereld zijn op uitnodiging van initiatiefneemster Anne-Marie Reichman naar Friesland gekomen om afgelopen September deze tocht te peddelen. De tocht is 200 km en wordt in 5 dagetappes gevaren. Afgelopen jaar was het een zware tocht door de vaak harde wind. Naar de ware Elfstedentocht traditie zou je kunnen zeggen.

... Lees verder:
Elfstedentocht op de SUP

Staand of zittend?

Internationaal gezien zijn het inmiddels niet alleen kopstukken uit de Kano/kayak wereld die met plezier en succes Stand UP Peddelen. In eerste instantie wellicht gedreven door nieuwsgierigheid maar vervolgens gepakt door nieuwe mogelijkheden van de SUP sport zien we veel Kanoërs/kajakkers die door het "supvirus" gepakt zijn.

... Lees verder:
Staand of zittend?

Stand Up Paddle

Uniek voor deze vorm van peddelen zijn de lange enkelbladige peddels. De lengte van de peddels is meestal zo'n 20 tot 25 cm langer dan de lengte van de supper zelf. Ben je dus 1,85 mtr dan zal je peddel ongeveer 2,05 mtr lang zijn. Voor Suppen in de golven wordt vaak een kortere lengte gekozen. Voor vlakwater touren of race vaak een wat langere peddel.

... Lees verder:
Stand Up Paddle

<< Eerste < Vorige [1 / 2] Volgende > Laatste >>