Home · De Weerribben, een waar peddelparadijs voor kanovaarders

De Weerribben, een waar peddelparadijs voor kanovaarders

Als de dag van gisteren staat me onze eerste kennismaking met de Weerribben bij. "Wij gaan uit varen!" roepen de kids enthousiast zodra ze voorzichtig al wiebelend in kano stappen. Ja, kanovaren heet dat en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Bovendien, een mooier gebied om in Nederland eens met de kano er op uit trekken is er niet:

Kanoparadijs Weerribben - Wieden

Peddelen door de adembenemende natuur van het het grootste laagveenmoeras van West-Europa. De vele vaarten, kanalen, veenstromen en petgaten zijn een waar eldorado voor elke kano- en kajakvaarder. Dan weer vaar je door groene tunnels van de moerasbossen om even later te genieten van het weidse uitzicht over de hooi- en rietlanden. Vooral in de vroege ochtenduren is het het heerlijk en rustig genieten.

Kanoparadijs Weerribben Wieden Dé plek waar je in alle rust kunt kanovaren

Het oeroude veengebied is 's zomers erg in trek bij toeristen. Reden te meer om in de herfst of winter, maar ook het vroege voorjaar fraaie peddeltochten te ondernemen. Genieten van échte rust en.. nooit ver van huis. Elk seizoen spiegelt het wisselende kleurenspel van de natuur in het water. Inmiddels is het Nationaal Park Weerribben-Wieden onze vaste stek om te onthaasten.

Jaarlijks en met name in voor- en/of najaar ontdekken we op onze vele zwerftochten telkens weer nieuwe vaartjes en routes. Van de gangbare, door Staatsbosbeheer fraai uitgezette kanoroutes, zoals de Kalenberg- Weerribben- en Ossenzijlroute pikken we slechts af toe nog een stukje mee. Al is het maar om even heerlijk de benen te strekken op een van de vele aangelegde kanovoorzieningen aan deze routes

Waarom is Weerribben-Wieden hèt Kanoparadijs van Nederland?

  • Het hele jaar rond welkom in de Weerribben
  • De natuur is er altijd overweldigend
  • Kanokamperplekken aan de kanoroute
  • Dé plek waar je in alle rust kunt kanovaren
  • Het is nooit ver zoeken naar de mooiste kano arrangementen

De kanoroutes - ontdek en geniet!

Vandaag varen we kris-kras door het zuidelijk deel van de Weerribben. Vanaf de parkeerplaats en kanostoep aan de Wetering-Oost de Heer van Diezenvaart op links onder een klein bruggetje door naar het Diepe Wiede. Een klein meertje onstaan door zandwinning. De oorspronkelijke begroeiing is hier door het wegzuigen van het zand pakweg een twintigtal meters naar de bodem verdwenen.

kanotochten weerribben Het hele jaar rond welkom in de Weerribben

We peddelen langs de rechteroever en volgen een prachtig kreekje, inmiddels omgedoopt tot Amazonekreek vanwege alle overhangende begroeiing, paralel aan de Heer van Diezenvaart. Aan het eind linksom richting Nederland tot aan de uitkijktoren. Alles op ons gemak. Eerst genieten van het prachtige uitzicht. In de verte is de scheiding tussen het oude en nieuwe land (de NO-polder) goed zichtbaar.

Met kano en kajak vervolgen we onze tocht richting de Hamgracht om van hieruit op "goed geluk" nieuwe vaartjes te ontdekken. Een pracht landschap trekt aan ons voorbij. Van strak en recht naar steeds nauwer wordende tussendoortjes met af toe, door werkzaamheden van rietsnijders, surrealistische doorkijkjes. Eén hand iets op zij houden is genoeg om de andere vaarders te wijzen op een prachtige purperreiger verscholen tussen het riet.

Natuurbeleving in het Kanoparadijs Weerribben-Wieden De natuur is er altijd overweldigend

We komen uit op bekend vaarwater, de Weerribbenroute richting Kalenberg om even de bewoonde wereld op te zoeken. We volgen de Kalenberger Gracht, de doorgaande vaarroute van het gebied rond Giethoorn met de Friese meren, richting de Lokkenvaart. In het moerasbos richting Ossenzijl varen we ietwat beschut. Voor ons uit een prachtig schouwspel van weerkaatsende zonnestralen door ontluikend groen in het water.

De Bokvaart richting Ossenzijl laten we links om vervolgens bij de Lokkenvaart over te steken naar een doorvaart die in de zomerperiode is afgesloten. Bij het bruggetje aan het Kalenbergerpad nemen we een stop. Tijd voor een leuke wandeling richting het Laarzenpad en de eendenkooi. Nog een kort stukje peddelen door de rietkragen en we zijn terug op de Diezenvaart.

"Naar rechts en meteen links onder het bruggetje door!" roep ik vrolijk naar de voorste vaarder. Pas op de Diepe Wiede aangekomen komt de opmerking "Hé, hier zijn we toch al geweest?" Tja, zo blijkt de Amazonekreek op de terugvaart er toch heel anders uit te zien. Zo is het elk seizoen, zelfs elke dag.

Je blijft de Weerribben ontdekken!

Kamperen en kanovaren

Nationaal Park Weerribben Wieden is een waar kanoparadijs!
Gewoon een dagje er op uit? Je vindt diverse kanoverhuurbedrijven in o.a. Kalenberg en Ossenzijl. Een natuurgebied als de Weerribben nodigt natuurlijk uit om wat langer te verblijven. Bijvoorbeeld op een van de (kano)campings aan het water. Overnachten in tent of trekkershut behoort tot een van de mogelijkheden tijdens een fantastisch kano-arrangement.

Mooi doorkijkje en rustpunt op kanotocht in het Peddelparadijs Kanokamperplekken aan de kanoroute

De kneepjes van het kanovaren leren? Bij Kanoschool Herbie Bird in Ossenzijl ben je voor gegarandeerd peddelplezier aan het juiste adres. Wat wil je ook, de ambiance van de Weerribben is uniek. Zo uniek dat elk jaar honderden kanovaarders uit alle windstreken samenkomen op het meerdaagse Open Kano Festival in Ossenzijl.

Kamperen in een tipi, kanoclinics, demonstraties, maar vooral samen varen en ontdekken, van en aan elkaar leren of nieuwtjes uitwisselen. Het Open Kano Festival in Ossenzijl wordt elk jaar gehouden in het tweede weekend van september. Kom eens kennismaken of raadpleeg de praktische info (rechts) wanneer je niet zo lang kunt wachten.