Home · Blog · Laagwaterscenario breekt traditionele VeluweRally

Laagwaterscenario breekt traditionele VeluweRally

Wie de afgelopen tijd de waterstand in de IJssel een beetje gevolgd heeft, zag het al aan komen: Het mooiste traject van de VeluweRally, van Rhederlaag langs Doesburg, Dieren, Bronckhorst-Brummen, Zutphen tot Deventer, zullen we als fervente kanovaarders dit jaar moeten missen.
Schaalvergroting van de binnenvaart op- in combinatie met de huidige "lage waterstand" van de IJssel noopt de organisatie tot een alternatieve startplaats voor de 35 en 50 kilometer, nu vanuit Deventer.
Op zich altijd een beter alternatief dan op het laatste moment dit fantastische kano-evenement af te moeten lasten (2011)!

veluwerally 2015 zonder strandjes Het "lijkt" er wellicht op dat kanovaarders (ook in grotere groepen) hun eigen verantwoording op het water niet zouden kennen. Niets is minder waar, immers aan het einde van de VeluweRally 2009 krijgen de 550 kanovaarders een pluim van Rijkswaterstaat omdat men zich zo goed heeft gedragen op de IJssel. Temeer de IJssel op die dag een bijzonder lage waterstand kende is dat opmerkelijk!

Ruimte voor de rivier

Maar goed, we moeten het er mee doen. We zullen de vele strandjes onderweg, zoals in 2003, missen. In ieder geval tijdens de jaarlijkse VeluweRally. Als kanovaarder zullen we andere momenten moeten kiezen om te genieten van dit prachtige traject.
Zeker nu het project "Ruimte voor de Rivier" zijn einde nadert krijgen we beslist wel vaker te maken met een (te) lage waterstand. Of ligt hier misschien juist een nieuwe uitdaging voor de organisatie en RWS om de huidige "statische ijkpunten" eens te herzien?