Kajaktourtochten op de Leie

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Startplaats: sluis te Astene (Deinze) aan de Kanoclub en eindpunt bij de jachtclubs aan de Sneppekaai.

Omstreeks 9 u op weg naar de Kleine Nete, maar in de buurt van Brussel horen we dat we er nog minstens 17 km file voor de boeg hebben. Zonder al te veel problemen geraken we uit de voorsortering en kunnen alsnog op het eind van de E 40 terug richting Gent rijden. Tot een flink eind voorbij Aalst file. We nemen in Gent poolshoogte bij de Sneppebrug naast de ringvaart. Er zijn verschillende uitstapmogelijkheden en parkeerplaats te over tijdens deze periode van het jaar. Na de gebruikelijke shutle vertrekken we omstreeks 13 u te Astene.

... Lees verder:
Kajaktourtochten op de Leie

Kajakvaren op de Demer

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Startpunt te Zichem,
met parkeermogelijkheid aan de kerk.


De Demer te Zichem is slechts een paar meter breed. Wilde oeverbegroeïng en hoge oevers. Via een vrij steile trap kan je hier instappen. Het water stroomt redelijk. Tijdens het trajekt kom je een viertal waterversnellingen tegen die vrij gemakkelijk te nemen zijn. Het lijkt spectaculairder dan het in feite is. Let wel : een nat pak is hier wel mogelijk. Daarom is het aangewezen om de Demer met reservekledij te varen, en die waterdicht op te bergen. Verder kan je best je bagage vastmaken want bij een kentering op dit stromend water is die snel meegespoeld.

... Lees verder:
Kajakvaren op de Demer

Kajakvaren van Sint Amands naar Dendermonde

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Ik heb afgesproken met mijn vaarmaten om 12u30 te Sint Amands. Bij aankomst is het vrij druk aan het kerkje, vlakbij het water. De communicanten en hun fiere ouders verlaten juist de kerk en voor hen kan het feest beginnen. We laden alles uit en een van ons blijft genietend van het zonnetje bij de boten terwijl we de auto's wegbrengen naar het eindpunt te Dendermonde (slipway van een Dendermondse Watersportvereniging). Een klein halfuurtje later zijn we terug. Via een steiger en ponton vlak voor de veerpont gaan we te water. We varen stroomopwaarts. Intussen passeren een paar vrachtboten en jachten.

... Lees verder:
Kajakvaren van Sint Amands naar Dendermonde

Kajakvaren op de Dijle

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Kikkers, prinsen, een zwemkip en 1 Noorman
(uit Gent).


Op uitnodiging van het buitensportbedrijf Natur - Natur (inmiddels DijleFloats!) op verkenning op de Dijle. Na de kennismaking met de groep gaan we met Helena het water op. Als je zelf over een boot beschikt kan je instappen rechtover het bedrijf. De verhuurvloot bestaat uit oa Prijon boten, Duitse kwaliteit. Niemand gaat het water op zonder zwemvest en instructies. Er worden eerst afspraken gemaakt over het varen, met een (her) verzamelpunt op het midden van van het trajekt. Toen wij vaarden kwamen er wel enkele krassen bij op onze boot. Omdat het trajekt toch gespekt is met verschillende 'aandachtspunten' zou ik bij een eerste tocht een beroep doen op het verhuurbedrijf. Onderweg kom je zowel tunnels tegen, als een klein stuwtje. Daarenboven wordt je tijdig de goede kant uitgestuurd met een woordje uitleg.

... Lees verder:
Kajakvaren op de Dijle

In herinnering aan de kajakavonturen met Jan Pardon

Niet enkel op het web, maar door de jaren heen peddelen we als team heel wat wateren. Jouw entousiasme voor het kajakvaren is zélfs voor vele niet-vaarders aanstekelijk. Aan de waterkant druk je jouw peddel in de hand van menig aspirant peddelaar en stel je jouw kajak beschikbaar voor een proefvaart. Belangenloos en zonder onderscheid resulteert dit maar al te vaak in een bezoekje aan een van de kanocentra in het Westen om de aankoop van een nieuwe kano, kajak en/of uitrusting te begeleiden.

... Lees verder:
In herinnering aan de kajakavonturen met Jan Pardon