Photography by FreerangerCanoe

Korte of meerdaagse kanotochten op de Semois

Kilometers peddelplezier door prachtige ongerepte natuur in de Ardennen. Het water van de Semois stroomt in een rustig tempo. Af en toe een kleine barrage. Een spannend en afwisselend landschap. Na elke bocht wacht je weer een nieuwe verrassing. Fantastische doorkijkjes. Genieten van de vele vogels en met een beetje geluk reeën in de wei. Meer dan voldoende rustplaatsen om lekker te genieten of eens lekker de benen te strekken voor een korte of langere wandeling. Vanaf de verschillende campings aan de Semois zijn er voldoende mogelijkheden om je dagtocht te starten.

Kanokamperen Camping Maka Foto: © Camping Maka

Wil jij een meerdaagse kanotocht ondernemen? :

Kanovaren in een échte canadees

Aan de Semois zijn diverse kanoverhuurbedrijven actief waar het mogelijk is voor korte tochtjes even snel een kano te huren. Ben je te gast op Camping Maka dan heb je de unieke mogelijkheid in een échte canadees te varen. Camping Maka in Auby sur Semois verhuurt sinds 2006 canadese kano's van het merk Gatz. Het betreft drie-persoons boten van het type Mohawk en Yoho. De Gatz boten zijn voor gezinnen perfect geschikt omdat je met twee (kleine) kinderen naast elkaar op het middenbankje én twee volwassenen kunt varen. Bovendien geeft de uitstraling van deze canadees je alleen al het gevoel van écht kanovaren in vergelijk met de "standaard" verhuur-modellen.

In het hoogseizoen wordt over het algemeen gevaren van Mortehan terug naar de camping, maar andere routes (stroomafwaarts) zijn onder voorbehoud bespreekbaar. Gezien de goede onderlinge contacten met andere campings aan de Semois is er vaak wel "een mouwtje aan te passen".

De Semois is perfect bevaarbaar vanaf Chiny tot aan de Maas. Maar trek er zeker een week voor uit om onderweg ook nog eens op je gemak te kunnen genieten van de prachtige natuur. Een meerdaagse kanotocht onderneem je het best in voor- of naseizoen. Niet alleen vanwege de wat hogere waterstand, maar het is dan ook wat rustiger. Met name op het traject vanaf Bouillon is het in de zomermaanden nogal "druk verkeer"

Impressies en enkele tochtverslagen van de verschillende trajecten over de Semois staan verderop in deze rubriek. Hou wel rekening met de officiële in- en uitstapplaatsen. Op de derde zaterdag van maart en de eerste zaterdag van juni is het verboden te varen op de Semois i.v.m. de opening van respectievelijk de visserij op de forel en de algemene visvangst. Daarnaast is de actuele waterstand belangrijk t.b.v. het te bevaren traject. Veel peddelplezier!

Meerdaagse kanotrekking

Voor ons nu bekend (mei 2016) zijn er twee verhuurbedrijven die een meerdaagse kanotocht over het gehele (bevaarbare) traject van de Semois aanbieden, inclusief een "shuttle" retour aan het eind van je tocht. Afhankelijk van het waterniveau is een kanotrektocht over de Semois het gehele jaar mogelijk. Overnachtingsmogelijkheden langs het traject op campings of in een hotel. Tip: Reserveren noodzakelijk en minimale leeftijd 16 jaar of onder begeleiding.

Voorbeelden van meerdaagse kanotrekkings op de Semois zijn:
- Chiny - Bouillon – 70 km in 4 dagen
- Chassepierre - Bouillon – 50 km in 3 dagen
- Herbeumont - Bouillon – 38 km in 2 dagen
- Bouillon - Bohan – 43 km in 2 dagen
- Bouillon - Naux (Frankrijk) – 55 km in 3 dagen
- Bouillon - Monthermé (Frankrijk) – 65 km in 4 dagen

Méér informatie? Informeer hiervoor rechtstreeks bij de verhuuradressen vermeld op kajakardennen.be :

Kano huren in de Ardennen?

De website KajakArdennen.be geeft naast een actueel overzicht van "bevaarbare waterlopen" in de Ardennen een prima overzicht van vele kajak- en kanoverhuuradressen ter plaatse.
Tip! Raadpleeg het overzicht en informeer bij het kanoverhuurbedrijf naar de actuele mogelijkheden voor een plezierige kanotocht.

Kanoverhuur Ardennen